SADRŽAJ PO
OBLASTIMA
Književni programi
Likovni programi
Scenska umjetnost
Muzički programi
Arhivska i bibliotečka građa, studije, knjige...
Organizacije, institucije, društva
Manifestacije, festivali
Portreti
Muzejske izložbe
Galerije, foto reportaže, video zapisi| Naslovna | O projektu | Saradnički program | Linkovi | Kontakt |
 
   
   
     

 
"GRAD TEATAR CITY – PRVA BANKA CRNE GORE"

KNJIŽEVNI PROGRAM


Trg pjesnika u znaku
Zorice Bečanović – Nikolić i Radojke Vukčević


Tekst: Press služba Grad teatra
Fotografije: Butua Team
Sa otvaranja ovogodišnjeg Trga pjesnika


Šekspir u Dobu čitaoca

       Književni program Grada teatra, koji će se u mnogim svojim segmentima kao i čitav ovogodišnji festival baviti kulturom i umjetnošću renesanse, otvorio je Merin Smailagić, v.d. direktora festivala, koji je najavio i nastup prvog gosta 22. Trga pjesnika - Zorice Bečanović – Nikolić, koja je u Budvu stigla sa knjigom „Šekspir iza ogledala“. Ova svojevrsna studija, zanimljiva kao svojevrsni presjek savremene recepcije Šekspirovog djela, predstavlja, kako je ocijenila kritika, obiman poduhvat skiciranja osnovne intelektualne klime epohe (uz pozivanje na najistaknutije mislioce), prikaz osnovnih određenja pravca ili kritičke škole i, najzad, adekvatan izbor primjera ukrštanja tih odlika sa Šekspirovim tekstom.


Ovogodišnji Trg pjesnika je otvorio v.d. direktora "Grad teatar" Merin Smailagić

       Sa Zoricom Bečanović – Nikolić (docent na katedri za opštu književnost i teoriju književnosti Filološkog fakulteta u Beogradu, autorka poznata po istraživanju renesansne književnosti i savremene teorije), na Trgu pjesnika razgovarala je Radojka Vukčević (profesor anglistike na Filološkom fakultetu u Beogradu, teoretičar i naučni radnik, poznata kao izvrsni poznavalac američke i engleske književnosti 20. vijeka).
Polazeći od teze da se danas „brišu granice između onih koji pišu književnost, i onih koji o književnosti pišu“, Radojka Vukčević je rekla da zadatak koji nam je postavila Zorica Bečanović – Nikolić u svojoj knjizi „Šekspir iza ogledala: sukob interpretacija u recepciji Šekspirovih istorijskih drama u XX vijeku“, nije nimalo jednostavan.


Autorka knjige Zorica Bečanović - Nikolić

       - Konstatujući u predgovoru knjige da je čitalac uvijek „jednim svojim dijelom ogledalo koje najpre daje sličan odraz, a potom pridodaje i onaj za pisca i ponekad nevidljivi dio“, autorka nas suočava sa sobom i mnogim nevidljivim djelovima koje postepeno otkrivamo u njenoj knjizi. Otkriti „ko je tamo“, razumjeti sebe i svoje vrijeme, nije nimalo jednostavno. Međutim, Zorica Bečanović – Nikolić nam u tome pomaže na specifičan način – postavljanjem osnovne teze u ovoj studiji, teze koja naglašava da nema konačnih odgovora. Upravo zbog toga što ih nema, ova autorka će se opredijeliti da u jednoj ovako složenoj studiji predstavi do sada date odgovore na zadato pitanje, tako što će najprije predstaviti recepciju Šekspirovih istorijskih drama u dvadesetom vijeku, njihovo mnoštvo (Metju Arnold, Bredli, Empson, Livis, Tilijard, Vilson), njihove brojne kritičke pozicije... Time će ponuditi i sopstveni odgovor na postavljeno pitanje, odgovor na svoja čitanja Šekspira i ostale lektire, odgovor na sopstveno vrijeme, sopstvene političke nazore, kako i sama kaže, sopstvena shvatanja istorije i istoriografije, komunikacije, jezika, književnosti, drame, istorijske drame – rekla je Radojka Vukčević.


Sa autorkom razgovor vodila Radojka Vukčević

       Ona je, između ostalog istakla, i da će nas Zorica Bečanović – Nikolić ovom knjigom slijedeći hronološki princip„prošetati kroz 20. i 21. vijek, i predstaviće nam, najprije, modernističke paradigme čitanja Šekspira, pa Eliota koji će nas podsjetiti da je „kritika neophodna koliko i disanje“.
- Ona je prepoznala da smo u Dobu čitaoca, dobu u kome je kritička praksa i domaćin, ili „primarni tekst“ koji se može tumačiti. Ovo prenošenje akcenta sa teksta na čitaoca – sa teksta kao proizvod na čitalačku aktivnost – uslovilo je novi pogled na relaciji kritika – književnost. Sada se, kako nam ova studija pokazuje, radi o paradigmi brojnih mogućnosti, a ne fiksiranoj orijentaciji.

       Priča o velikom engleskom i svjetskom dramatičaru, kojoj su dvije autorke dale autentični, lični pečat, animirala je i brojnu publiku, koja je svojim pitanjima i sama postala dio ovog razgovora.

       Govoreći o odnosu drame i politike, značaju teatra, kako tokom istorije, tako i danas, Zorica Bečanović – Nikolić analizirala je na Trgu pjesnika i dvije predstave kojima je započeo ovogodišnji festival Grad teatar Budva - „Cirkus istorija“, nastao po motivima Šekspirovih tragedija, u režiji Sonje Vukićević, i „Kaligula“, po motivima drame Albera Kamija, u režiji Tomaža Pandura. U uzbudljivom i zanimljivom razgovoru, autorka je predstavila Šekspirovo djelo i kroz prizmu kulturnog materijalizma, novog istorizma, psihoanalize, ali i feminizma.