SADRŽAJ PO
OBLASTIMA
Književni programi
Likovni programi
Scenska umjetnost
Muzički programi
Arhivska i bibliotečka građa, studije, knjige...
Organizacije, institucije, društva
Manifestacije, festivali
Portreti
Muzejske izložbe
Galerije, foto reportaže, video zapisi| Naslovna | O projektu | Saradnički program | Linkovi | Kontakt |
 
   
   
     

 


08.07.2008.

"GRAD TEATAR CITY – PRVA BANKA CRNE GORE"

KNJIŽEVNI PROGRAM


Trg pjesnika
Književni kritičar i teoretičar Slobodan Vladušić
Književno veče Slobodana Vladušića


Moć, diskurs, institucije

       Nakon Zorice Bečanović – Nikolić, autorke knjige “Šekspir iza ogledala” , i Radojke Vukčević, koje su otvorile ovogodišnji Trg pjesnika, večeras u 21 sat budvanskoj publici predstavio se mladi književni kritičar i teoretičar iz Subotice, Slobodan Vladušić.


Slobodan Vladušić

       Autor poznat po studijama posvećenim srpskoj književnosti i esejima o raznorodnim kulturnim fenomenima (magistrirao na odsjeku za srpsku književnost Filozofskog fakulteta u Novom Sadu), objavio je knjige književnih kritika, ogleda i studija: “Degustacija strasti”, “Portret hermeneutičara u tranziciji”, “Na promaji”, a dobitnik je i Nagrade “Milan Bogdanović” za književnu kritiku (2004.).    


Moderator večeri Božena Jelušić

      O njegovom djelu u angažmanu kritika navodi: “Društveno arbitrarna mjesta za formiranje književnog ukusa Vladušića ubacuju u orbitu svih opsesija i patologija srpske književnosti, a pred nas postavljaju portret kritičara koji se bori sa sopstvenim sjenkama u književnosti, “svjetskoj hermeneutičkoj zajednici”, društvu, čime njegove knjige postaju knjige o njemu samom, o njegovoj upletenosti u sistem (moć, diskurse, institucije), i njegovim snovima o otporu.

       Pošto je nemoguće misliti književnost bez samorazumjevanja svojih hermeneutičarskih predispozicija, Vladušićev automit tako postaje mit o savremenoj srpskoj kritici/literaturi, a biti svoj u kovitlacu vremena nemogući je zadatak koji je, opominje Vladušić, postavljen pred svakog savremenog kritičara.

       Figura kritičara u tranziciji (“Na promaji”), i figura hermeneutičara u tranziciji ( “Portret hermeneutičara u tranziciji”), uz delikatan razvoj bolesti i umnožavanja jetkosti, komplementarne su. I pred jednog i pred drugog postavlja se dilemma kako misliti haotičnu strukturu (srpske) književnosti danas, (srpsku) književnu tradiciju, kulturološke strukture, teorijsko pomodarstvo. Smještajući i sebe, i literaturu, i kulturu u zamke – Fondacija i Tržišta, proizvodnje političko i književno korektnih ideja i mogućih subverzija, pristanka na kompromis, odsustvo stava i beskompromis, negiranja i rehabilitacije tradicije, pisca/kritičara bez svoje volje, sa interesom, sa korektnim temama – Vladušić ograđuje kosmos u kojem su, ako se tako uopšte mogu nazvati, prostori slobode sve teže dostupni”.

       Razgovor sa Slobodanom Vladušićem na Trgu pjesnika vodila je Božena Jelušić, magistar nauke o književnosti.