SADRŽAJ PO
OBLASTIMA
Književni programi
Likovni programi
Scenska umjetnost
Muzički programi
Arhivska i bibliotečka građa, studije, knjige...
Organizacije, institucije, društva
Manifestacije, festivali
Portreti
Muzejske izložbe
Galerije, foto reportaže, video zapisi| Naslovna | O projektu | Saradnički program | Linkovi | Kontakt |
 
   
   
     

 
16.08.2008.

"GRAD TEATAR CITY – PRVA BANKA CRNE GORE"

KNJIŽEVNI PROGRAM


Trg pjesnika
Nikola Malović

 


Književno veče Nikole Malovića


Nikola Malović

Nikola Malović rođen je 1970. u Kotoru.
Diplomirao je na Filološkom fakultetu u Beogradu.
Objavio je knjigu kratkih priča Poslednja decenija, novele u dramskoj formi Kapetan Vizin - 360 stepeni oko Boke, Peraški goblen i oko 2000 tekstova. Za roman "Lutajući Bokelj" dobio je nagrade Borislav Pekić,
Laza Kostić i Nagradu za prozu Banjaluka 2008. Živi u Herceg Novom.


Razgovor vodila Svetlana Ivanović

Roman "Lutajući Bokelj" sastoji se od 24 poglavlja i kroz njih autor vodi citaoca na putovanje u "zvanično najlepši zaliv na svijetu". Autor opisuje Boku Kotorsku omeđenu planinskim vencem s jedne, i morem s druge strane. Puna je turista, iznenadnih situacija, neobicnih desavanja, misterioznih nestanaka. I festi. Kroz roman se svara sasvim potpuna slika života na moru.

Po riječima autora, roman nije lak za čitanje. Za svaki pa i ovaj roman kaže da mora biti poučan za čitaoca jer u suprotmom nema vrijednost. Vrijednost i pouka ovog romana je da on govori - poučava kako se živi na Mediteranu i kako treba ostati čist u ovim vremenima.

Bez obzira što se roman od raznih autora svrstava u razne žanrove, po riječima autora, roman pripada žanru duhovnog realizma. Sve što se dešava u ovom romanu, pod izmijenjenim okolnostima ako dodate kap nekog katalizatora zaista može da se dogodi.

Vremenski period koji je bio neophodan za nastanak romana je šest godina ili kako to autor kaže "pet plus jedna godina". Poseban akcenat je na istraživačkom radu. U romanu se javlja više likova koji imaju svoj život, svoja interesovanja, znanja o određenim pojmovima i oblastima. Da bi čitalac osjetio svu ozbilnost pristupa određenom pojmu, pojavi, temi i bio siguran u iznesene podatke u knjizi tj. da su ti podaci naslonjeni na vjerodostojne dokumente mora se obimno istraživati.