SADRŽAJ PO
OBLASTIMA
Književni programi
Likovni programi
Scenska umjetnost
Muzički programi
Arhivska i bibliotečka građa, studije, knjige...
Organizacije, institucije, društva
Manifestacije, festivali
Portreti
Muzejske izložbe
Galerije, foto reportaže, video zapisi| Naslovna | O projektu | Saradnički program | Linkovi | Kontakt |
 
   
   
     

 
25.07.2008.

"GRAD TEATAR CITY – PRVA BANKA CRNE GORE"

KNJIŽEVNI PROGRAM


Trg pjesnika
Goran Skrobonja
Na Trgu pjesnika 25. jula nastavljena je priča o registru fantastike. Tom prilikom gost je bio Goran Skrobonja, autor fantastičnih priča svih žanrova.


Goran Skrobonja

Pisac, prevodilac, scenarista i pravnik, Skrobonja je rođen 1962. godine. Od 1985. godine piše i objavljuje književne radove iz oblasti fantastike. Svoju prvu priču objavio u Sirijusu 1986. godine. Kao pisac, na sebe je skrenuo pažnju djelima objavljenim u antologijama “Tamni Vilajet” i časopisu Znak sagite. Do sada je objavio roman “Nakot” (1994, u ediciji Znaka sagite) i zbirke priča “Od šapata do vriska” (1996), “Šilom u čelo” (2000) i "Tihi gradovi" (2007). Zajedno sa Draganom R. Filipovićem i Bobanom Kneževićem, zastupljen je u antologiji trojice autora “Trifidu” (2001). Dobitnik je više nagrada Društva ljubitelja fantastike Lazar Komarčić: za roman “Nakot” (1992), za novele “Gumena duša” (1993), “Sveti rat” (1996) i “Supernova” (1997), kao i za prevod romana “Plavi motel” (1996). Dobitnik je nagrade "Ljubomir Damnjanović" za priču "U 5 i 15 za Nekropolis" (2007).


Moderator večeri - Dragan Radulović

Istaknuto mesto u njegovom prevodilačkom opusu drže ciklusi o “Hiperionu”, “Endimionu” i “Ilionu” (Dena Simonsa) kao i o “Mračnoj kuli” (Stivena Kinga). Sa Vladimirom Vesovićem i Draženom Kovačevićem je svoju novelu “Točak” (objavljenu 1987. u Alefu) uobličio u istoimeni strip, koji je 2003. godine, na konkursu francuske izdavačke kuće Glenat, osvojio prvu nagradu.

Više godina je uređivao fanzin Emitor, a bio je i predsednik društva Lazar Komarčić. Zajedno sa Rastkom Ćirićem je radio na muzičkom projektu “Rubber Soul”, pišući, komponujući i izvodeći pesme Bitlsa, koje ovi nikada nisu snimili.