SADRŽAJ PO
OBLASTIMA
Književni programi
Likovni programi
Scenska umjetnost
Muzički programi
Arhivska i bibliotečka građa, studije, knjige...
Organizacije, institucije, društva
Manifestacije, festivali
Portreti
Muzejske izložbe
Galerije, foto reportaže, video zapisi| Naslovna | O projektu | Saradnički program | Linkovi | Kontakt |
 
   
   
     

 

 

 

08.08.2008.

"GRAD TEATAR CITY – PRVA BANKA CRNE GORE"

 

Konferencija za novinare povodom treće premijere ciklusa Budvanske priče 22. festivala „Grad teatar city Budva-Prva banka Crne Gore“ predstave „Ogovaranje“

Nebojša Romčević
"Ogovaranje"

Režija:
Ljubiša Ristić

Predstava se bavi životom istaknutog Budvanina Bogoboja Rucovića, koji je svojim pregalaštvom u glumačkoj profesiji obilježio pozorišni život Beograda i regiona sa početka XX vijeka. JU “Grad teatar” ovu predstavu radi u koprodukciji sa Somborskim narodnim pozorištem.


 

Konferenciji za novinare su prisustovali v. d. direktora JU “Grad teatar” Merin Smailagić, upravnik Narodnog pozorišta iz Sombora Srđan Aleksić, reditelj Ljubiša Ristić, scenograf Miodrag Tabački, dramaturg Aleksandar Milosavljević i glumci Miodrag Krivokapić i Ana Kostovska. Konferenciju je vodila Svetlana Ivanović.

Reditelj Ljubiša Ristić je opširno govorio o njegovom radu prije dvije decenije u okviru Grada teatra. Bio je to period stvaranja Grad teatra. Na veoma zanimljiv način prisutnima je dočarao kako se ostvarivala ideje o Festivalu koji će zaista biti ono što je Grad teatar svih ovih godina. Angažovanje velikog broja glumaca iz svih krajeva tadašnje Jugoslavije, stvaranje velikih predstava u uslovima dok se Stari grad Budva obnavlja od posljedica zemljotresa.


Ljubiša Ristić

U nastavku reditelj Ljubiša Ristić približio je lik Bogoboja Rucovića i samu predstavu. Po riječima Ristića radi se o neopravdano zaboravljenoj i zapostavljenoj ličnosti. Početni materijal o Bogoboju Rucoviću obezbijedili su u Gradu teatru, a sa detaljnim istraživanjem i prikupljanjem građe iz raznih arhiva se bavio dramaturg Aleksandar Milosavljević. Na osnovu tih podataka Nebojša Romčević je napisao tekst na osnovu kojeg je režirana ova predstava. Na osnovu prikupljenih podataka jasno je da se radi o veoma značajnoj ličnosti u istoriji kulture uopšte a ne samo u pozorišnoj kulturi, istakao je Ljubiša Ristić.

Na pitanje zašto baš ova lokacija za scenu pozorišne predstave reditelj je naveo da on Rucovića prepoznaje kao Hamleta Hajnera Milera, onog koji je, poput Rucovića, nekada bio Hamlet, a sada stoji na obali i razgovara s talasima ("BLA, BLA, BLA"), dok su mu za leđima ruševine jednog svijeta, jedne civilizacije. Osim toga prostor nekadašnje fabrike keramike pruža dobre uslove za rad i po mišljenju reditelja vjerovatno da će se sve više tražiti prostori van grada za scene za nove pozorišne predstave. Uostalom, zapitao se Ristić, da li je u Budvi uopšte moguće naći odgovarajuću scenu na kojoj bi se odigrala predstava bez uticaja sa strane.

Rediteljsko "čitanje" ovog životopisa, koji se odvijao u dramatično doba nestanka jednog i rađanja drugačijeg svijeta, postaje rekonstrukcija Rucovićevog sna o pozorištu koje je pokušalo da bude život, sna koji se odvijao – ili koji je mogao da se odvija – i kroz interpretacije Šekspirovih tragedija (Hamlet, Kralj Lir, Romeo i Julija, Ričard Treći) u briljantnom prevodu Laze Kostića.“

Veliki broj vrijednih fotografija nastalih u vrijeme rađanja Grada teatra, Ljubiša Ristić će pokloniti Gradu teatru. Radi se najvjerovatnije o jedinim fotografijama te vrste što će biti veoma značajno za Grad teatar i Budvu.

Ostali akteri predstave iznijeli su svoje utiske. Istakli su zadovoljstvo povratkom Ristića pozorišnom radu.


O samom liku Bogoboja Rucovića u ovoj predstavi govorio je dramaturg Aleksandar Milosavljević koji ističe da je prema Rucoviću napravljena nepravda jer je sva priča o njegovoj ulozi u pozorištu prema dostupnim izvorima svedena na jednu rečenicu.

Rad sa rediteljem Ristićem najbolje je opisao glumac Somborskog pozorišta koji njegov rad upoređuje sa instalacijom programa na računaru pomoću čarobnjaka gdje imate stalno next, next, next i na kraju finiš. Kod Ristića postoji razlika jer je kod njega uvijek next.

 
Na kraju novinarima su se obratili upravnik Narodnog pozorišta iz Sombora Srđan Aleksić i v.d. direktora "Grad teatra" Merin Smailagić.


Srđan Aleksić

Upravnik Narodnog pozorišta iz Sombora se zahvalio Gradu teatru i Ljubiši Ristiću. Gradu teatru zato što su odabrali Narodno pozorište iz Sombora da sa njima rade koprodukciju, a Ljubiši Ristiću za izuzetno dobru saradnju sa ovim pozorištem.


Merin Smailagić

V.d. direktora "Grad teatra" Merin Smailagić je govorio o tri koprodukcije koje je ostvario ovogodišnji Grad teatar. Dvije koprodukcije koje smo već imali prilike da vidimo "Kaligula" i "Kadmopolis" koji su u potpunosti opravdali sva očekivanja. Treća koprodukcija je "Ogovaranje" i očekuje se da će i ona biti veoma uspješna. Inače, predstave sa temom sa ovih prostora izazivaju veliko interesovanje publike.

Merin Smailagić se zahvalio Ljubiši Ristiću na fototgrafijama koje će pokloniti Gradu teatru, a koje govore o prvim koracima Grada teatra.

Novinari su imali priliku da razgledaju scenski prostor u krugu stare fabrike keramike na kome će se održati predstava "Ogovaranje" kao i predivnu okolinu fabrike.