SADRŽAJ PO
OBLASTIMA
Književni programi
Likovni programi
Scenska umjetnost
Muzički programi
Arhivska i bibliotečka građa, studije, knjige...
Organizacije, institucije, društva
Manifestacije, festivali
Portreti
Muzejske izložbe
Galerije, foto reportaže, video zapisi| Naslovna | O projektu | Saradnički program | Linkovi | Kontakt |
 
   
   
     

 

 

KONFERENCIJE ZA NOVINARE POVODOM IZVOĐENJA PRVE KOPRODUKCIJE
22. FESTIVALA „GRAD TEATAR“ "KALIGULA" TOMAŽA PANDURA

 


Konferencija za novinare

       Konferenciji za novinare je organizovana povodom održavanja prve koprodukcije "Grada teatra" "Kaligula" po istoimenom tekstu Albera Kamija a u režiji Tomaža Pandura.
Prvi se novinarima obratio reditelj predstave Tomaž Pandur.


Tomaž Pandur

       Pandur je naglasio da je "Kaligula" nastao kao koprodukcija "Grada teatra", Pandur teatra iz Ljubljane, Gradskog pozorišta "Gavela" iz Zagreba, "Ullysses" teatrom iz Zagreba, Ohridskim kulturnim ljetom i Mitelfestom iz Ćividalea.

       Posebno je apostrofirao visoku profesionalnost i maksimalno angažovanje svih koji su učestvovali u ovom projektu. Glumačka ekipa koju čine: LIVIO BADURINA, SVEN MEDVEŠEK, HRVOJE KLOBUČAR, DIJANA VIDUŠIN, SVEN ŠESTAK, OZREN GRABARIĆ, FILIP KRIŽAN, VEDRAN ŽIVOLIĆ, IGOR KOVAČ i SILVIO VOVK. Tu su i dramaturg i asistent reditelja: LIVIJA PANDUR, scenografija: NUMEN, kostimograf: ANGELINA ATLAGIĆ, muzika: SILENCE (BORIS BENKO, PRIMOŽ HLADNIK) i koreografija: RONALD SAVKOVIĆ

       O samoj predstavi reditelj kaže da je dugi niz godina razmišljao o postavljanju ove predstave. Smatra da je ovo maksimum u njegovom dosadašnjem, inače veoma bogatom, pozorišnom radu. Komentarišući samu temu istakao je Kaligulinu opsjednutost Mjesecom. Kaligulina opsjednutost Mjesecom jedna je od onih "tamnih strana Mjeseca" o kojima nam u carevoj biografiji Svetonije ništa pouzdano ne zna reći. Nije li previše naivno da olako smatramo ludim nekoga ko želi posjedovati Mjesec u svijetu i vremenu u kojemu su svi oko njega, od najsiromašnijih robova do velikih pjesnika i žreca, s najiskrenijim uvjerenjem željeli nabaviti napitak za vječnu mladost, prašak za nevidljivost, mast za neranjivost u bitci?

       Sva je ova pitanja postavio Albert Cami još prije osamdesetak godina. Njegov je Kaligula jednostavno čovjek suočen s apsurdom egzistencije. Konačnim i krajnjim apsurdom, jer je i njegova egzistencija u sferi krajnosti – on je, naime, u svoje vrijeme kao car svega svijeta, neupitno svemoćan, pa je utoliko i njegova nemoć da dobije jedino što uistinu želi grandiozno apsurdna.

       Vraćajući se toj temi danas, Pandura ponajprije zanima Kaligulino veliko mjesečevo pozorište. Jedina neostvarena želja svemoćnog cara, posjedovati Mjesec, i grandiozna predstava koju oko toga stvara. Predstava u kojoj statira čitav Rim, i koju promatra samo on, iznutra, kao glavni lik, kao jedini zainteresovani gledalac, reditelj i glumac koji očajnički pokušava pronaći nedostižnu partnericu – Lunu, bez koje predstava ostaje nedorečena i čitav taj nevjerojatni napor uzaludan. Ali možda je smisao tog pozorišta upravo u tome da se neprestano iznova stvara, bez ikakve mogućnosti da igra potrage za Mjesecom doživi kraj predstave i skidanje s repertoara?

       Uz isticanje dobre saradnje sa "Grad teatrom" reditelj je imao primjedbu na scene na kojima se ove godine održavaju predstave. Nekako, kako on kaže, predstave se polako sele iz Starog grada, gdje je prirodno da se održavaju i polako se pomjeraju ka periferiji grada koja baš nema potrebnu romantiku za pozorišne predstave. Nada se da će to naredne godine biti neki obogaćeni prostor znatno bolji od ovogodišnjeg. No i pored toga očekuje sjajnu premijeru i dug život ove predstave.

       Nakon Tomaža Pandura novinarima se obratio Darko Stazić, direktor Gradskog pozorišta "Gavela" iz Zagreba.


Darko Stazić

       Direktor "Gavele" je govorio o riziku koji se objektivno javlja kad se radi ovako jedan veliki projekat kakav je "Kaligula". No istakao je da je taj rizik od neuspjeha sveden na minimum kad se ovaj kao i drugi projekti realizuju u saradnji sa Pandur teatrom iz Ljubljane. Takođe je naglasio uspješnu saradnju sa "Grad teatrom". Govorio je i o predstojećem premijernom prikazivanju "Kaligule" u Zagrebu.

       U nastavku konferencije uključili su se i ostali akteri ove predstave i iznosili svoja zapažanja o toku pripreme predstave, a svi su istakli izvanredne uslove koje obezbjeđuje Pandur teatar za normalan rad kompletne ekipe u svakom smislu. Dobar dio glumaca nastupao je u Budvi kroz predstave koje su se održavale prethodnih godina na "Grad teatru"


V.d. direktora "Grad teatra" Merin Smailagić zahvalio je kompletnoj ekipi koja je učestvovala u ovom projektu. Na primjedbe koje su se odnosile na scene koje će se koristiti ove godine nije iznosio probleme sa kojima se suočava "Grad teatar" vezano za obezbjeđenje odgovarajućeg scenskog prostora. Za postojeće scene je naglasio da je to već obogaćen prostor samim dolaskom ovakve ekipe i ovakve pozorišne predstave.


Merin Smailagić

Ovu konferenciju za novinare, veoma uspješno je vodila urednica književnog programa "Grad teatra" Svetlana Ivanović. Prisutne je pozvala na premijerno prikazivanje koje će se održati 02.06.2008. na sceni iza Osnovne škole.


Svetlana Ivanović