SADRŽAJ PO
OBLASTIMA
Književni programi
Likovni programi
Scenska umjetnost
Muzički programi
Arhivska i bibliotečka građa, studije, knjige...
Organizacije, institucije, društva
Manifestacije, festivali
Portreti
Muzejske izložbe
Galerije, foto reportaže, video zapisi| Naslovna | O projektu | Saradnički program | Linkovi | Kontakt |
 
   
   
     

 

 

 

23.07.2008.

"GRAD TEATAR CITY – PRVA BANKA CRNE GORE"

 

Konferencija za novinare povodom druge premijere ciklusa Budvanske priče 22. festivala „Grad teatar city Budva-Prva banka Crne Gore“ predstave „Kadmopolis“

"Anton Podbevšek teater" Novo Mesto

 


Konferencija za novinare

Na pres konferenciji su učestvovali reditelj Matijaž Berger, glumačka ekipa koju čine: Milica Mihajlović, Ana Sakić, Pavle Ravnohrib, Aleksandra Balmazović, Nana Milčinski, Julija Kamnar, Eva Osolnik, Irena Yebuah Tiran i Leticia Akuokor Slapnik Yebuah, v. d. direktora JU „Grad teatar“ Merin Smailagić i predstavnik sponzora festivala Prve banke Crne Gore Miško Vučinić. Konferenciju je vodila Svetlana Ivanović.

Na početku konferencije prisutnima se obratio reditelj Matjaž Berger. Predstavio je glumce koji učestvuje u ovoj predstavi.

O samoj predstavi Matjaž kaže da je ustvari "Kadmopolis" priča o nastajanju naseobina na obalama Sredozemnog mora. Priča nije vezana za određeni grad i može se odnositi na bilo koji grad na Sredozemnom moru. Reditelj, Matjaž Berger, dalje o predstavi kaže: "To je prikazni oblik koji istražuje utopistički nastanak grada čiji je temelj odnos između kamena, mora i ljudi, koji se sa Beketovom etikom i njegovim jezikom nađu na mjestu tog vaskrsenja. Središnja tema utopističke pokrajine Kadmopolis, može biti mit o nastanku bilo kojeg grada na Sredozemnom moru za koje Hegel u Filozofiji istorije ističe da je osnova starog svijeta. U takvom kontekstu, predstava ispituje i pitanje sloboda (po Elijaru), nasilja (po Beketu), gnušanja (po Sartru) i utopije (po Paviću). Odgovarajući na pitanje novinara koliko je upoznat sa nastankom Budve i koliko su istorijski materijali o tome korišćeni i za ovu predstavu, reditelj je odgovorio da je upoznat sa nastankom Budve i da je koristio materijale i da bi dobro bilo da je bio u posjedu još više takvih izvora podataka.


Matjaž Berger

Glumac Pavle Ravnohrib se osvrnuo na izvođenje predstave na otvorenom i ovom prilikom ponovo ukazao na neophodnost traženja drugih lokacija za scenu gdje bi se predstava mogla izvesti bez jakih zvučnih uticaja sa strane. Saradnju sa Matjažom Bergerom je ocijenio kao izuzetno kvalitetnu. Govorio je i o nastupima na prethodnim festivalima "Grad teatar" i saradnju označio kao veoma plodotvornu.

Kao izuzetno pozitivan korak Pavle je označio potez "Prve banke Crne Gore" koja je podržala "Grad teatar" i pojavila se kao strateški partner za ovogodišnje programe Festivala.    


Pavle Ravnohrib

I ostali akteri ove pozorišne predstave govorili su o njihovom učešću i doživljaju ove predstave.      

V.d. direktora "Grad teatra" Merin Smailagić posebno se osvrnuo na ovogodišnje premijere: "Kaligula", "Kadmopolis" i "Ogovaranje". Uzimajući u obzir premijere nastale putem koprodukcija prethodnih i ove godine, Merin Smailagić je istakao da je "Grad teatar" zauzeo značajno mjesto kao produkcijska ustanova. Kao primjer dobre saradnje može poslužiti, istakao je Smailagić, strateško partnerstvo između Grad teatra i Prve banke Crne Gore.


Merin Smailagić

Predstavnik sponzora festivala Prve banke Crne Gore Miško Vučinić je istakao da je Prva banka prepoznala kvalitet "Grad teatra" i želi partnerstvo "prvog sa prvim". Opredijeljena sredstva za sponzorstvo dovoljno jasno govore koliko Prva banka Crne Gore poklanja pažnje kulturi. U prethodnom periodu Prva banka je sponzorisala značajne kulturne manifestacije a to će svakako raditi i u budućnosti.


Miško Vučinić


KADMOPOLIS/UDALJENI POGLED:


Adaptaciju djela uradila: Aleksandra Balmazović
Režija i dramaturgija: Matjaž Berger

Kostimi: Alan Hranitelj
Svjetlo: Simon Žižek
Ton: Uroš Bon
Video: Gašper Brezovar
Muzika: Petar Penko

Igraju:

Voja Brajović
Milica Mihajlović
Ana Sakić
Pavle Ravnohrib
Aleksandra Balmazović
Nana Milčinski
Julija Kamnar
Eva Osolnik
Irena Yebuah Tiran
Leticia Akuokor Slapnik Yebuah

Matjaž Berger (1964) diplomirao je na Akademiji u Ljubljani dramaturgiju i pozorišnu režiju, a pažnju javnosti je skrenuo i osnivanjem "Škole za kritiku pozorišta" 1991. god. u Novom Mestu. Skola nakon godinu dana prerasta u „Odjeljenje za spektakle umjetnosti" koje je proizvelo neobične scenske doživljaje. Berger je bio angažovan i kao umjetnički direktor Slovenskog mladinskog gledališča, u kome je režirao i sl. predstave: "Galileo Galilei", 1996, "Nikoli me ne vidiš tam, kjer te ja vidim", 1997, "Glas", 1999, predstavu nastalu po motivima Šekspirovih komada "Ričard II", "Henrik V" i "Ričard III", "Ime rože", 2002, "Fiziki", 2003, i "Play It Again", 2003. Od 2006. godine je reditelj i umjetnički direktor „Anton Podbevšek teatera".

„Anton Podbevšek teater/APT" je najmlađe, avangardno slovenačko pozorište, utemeljeno 2006. godine, koje već sada ima priliku da učestvuje na međunarodnom festivalu „Grad teatar" u Budvi. Predstava Kadmopolis/Udaljeni pogled je montaža fragmenata Beketovog, Hegelovog, Sartrovog, Pavićevog i Elijarovog teksta. Ova predstava nastaje u starom dijelu Budve, na festivalu na kome je Berger učestvovao 2005. godine sa predstavom "Ime rože" nastaloj u produkciji Slovenskog maldinskog gledališča.