SADRŽAJ PO
OBLASTIMA
Književni programi
Likovni programi
Scenska umjetnost
Muzički programi
Arhivska i bibliotečka građa, studije, knjige...
Organizacije, institucije, društva
Manifestacije, festivali
Portreti
Muzejske izložbe
Galerije, foto reportaže, video zapisi| Naslovna | O projektu | Saradnički program | Linkovi | Kontakt |
 
   
   
     

 

 

KONFERENCIJE ZA NOVINARE POVODOM OTVARANJA
22. FESTIVALA „GRAD TEATAR“

 


Konferencija za novinare

       Na konferenciji za novinare prisutnima su se obratili v. d. direktor „Grada teatra“ Merin Smailagić, kao i urednici muzičkog programa Egon Mihailović i književnog programa Svetlana Ivanović.


Merin Smailagić

       Koncepciju, moto kao i vizuelni identitet ovogodišnjeg "Grad teatar" kao i koncepciju dramskog programa obrazložio je v. d. direktor „Grada teatra“ Merin Smailagić.
Prenosimo kompletan tekst koji je obrazložen na današnjoj konferenciji.

Moto:
Realnost može uništiti san; zašto snom ne uništiti realnost? (Džordž Mur)
Reality can destroy the dream; why shoudn't the dream destroy reality? - George Moore


       Nastavljajući tardiciju prezentiranja najkvalitetnijih umjetničkih dostignuća iz oblasti pozorišne, likovne, književne i muzičke umjetnosti, „Grad teatar" će i ove godine obilježiti ljetnji kulturni život Budve. Međutim, ove godine, u pravom duhu preporoda (renesanse) koji je i idejna paradigma 22. festiala „Grad teatar", festival će, kao u najboljim godinama, biti otvoren 01. 07. i trajaće do 31. 08.

       Za to vrijeme, na različitim lokacijama u gradu, biće izvedeno preko 60 programa (ne uključujući reprizne programe premijera), što domaćih što inostranih produkcija. Možemo reći da će ove godine festival biti više nego internacionalan jer ćemo ugostiti predstavnike skoro iz svih krajeva svijeta ne računajući drage goste iz svih bivših jugoslovenskih republika različitog umjetničkog i poetskog senzibiliteta za koje smo sigurni da će zainteresovati našu publiku. Kao poseban kuriozitet ovogodišnjeg programa istaći ćemo povratak starih gostiju, Roberta Culija i njegovog Teatra na Ruru, kao i Rahima Burhana koji dokazuju da festival nastavlja svoju evropsku tradiciju, ali i povratak Ljubiše Ristića koji ponovo režira u Budvi, ovoga puta koprodukcionu predstavu još uvijek pod radnim nazivom „Ogovaranje", čija je premijera najavljena za 10. avgust po tekstu Nebojiše Romčevića (autora teksta jedne od najuspješnijih produkcija „Grada teatra" „Karoline Nojber") pisanom za ovu priliku.

       Ovogodišnji moto festivala upravo aludira na renesansni preplet simbolike sna i realnosti, koji je u osnovi najvećih prije svega dramskih, a potom i svih ostalih žanrova renesansne književnosti i ostalih umjetnosti, kod Šekspira i Kalderona, Servantesa i Rablea: „Realnost može uništiti san; zašto snom ne uništiti realnost"(riječi engleskog filozofa Džordža Mura). Ambivalentna simbolika moće čovjekove da stvarnošću ruši snove, ali i da snom preobražava i uzdiže stvarnost na jasan način definiše kulturnu misiju festivala koji već 22. godinu oplemenjuje kultumi prostor grada u kome je nastao, ne imajući čak ni svoju stalnu scenu.

       Toj ideji odgovara i vizuelni identitet ovogodišnjeg festivala, zasnovan na motivu „Don Kihota" i junakove, na prvi pogled uzaludne, ali nasušno potrebne borbe protiv pošasti zala stvarnosti, zarad kreacije nove istine. Istovremeno, ukazuje i na vječnu istinu čovjekovog bitisanja na ovom svijetu, sjedinjenu u potrebi težnje sa snovima, ali i negubljenju veze sa realnošću.


DRAMSKI PROGRAM

       Nakon prošlogodišnjeg festivala koji je započeo traženje izvorišta iz kojeg potiče i mit o Budvi i njenom nastanku, te vraćanja Festivala svojim počecima, ove godine Grad teatar nastavlja sa istraživanjem neiscrpnog blaga budvanskih tema. Ideja vodilja i preovlađujući ton Festivala u 2008. godini su renesansna kretanja koja predstavljaju umjetnička dostignuća vjerovatno najveća u ljudskoj istoriji. Moto "Realnost može uništiti san; zašto snom ne uništiti realnost? (Džorž Mur-engleski filozof) -(Reality can destroy the dream; why shoudn't the dream destroy reality? - George Мооге), osim nedvosmislene i jasne vrijednosti u sebi nosi i svo ono naslijeđe Festivala duže od 20 godina, kao i dostignuća Festivala na mnogo širim prostorima od naše države i uticaje koje je prenosio.

       BUDVANSKE PRIČE su ove godine dobile nešto šire značenje. Za sami početak Festivala pripremljen je komad „Kaligula" u režiji Tomaža Pandura. U ovom projektu, Grad teatar Budva je nosilac projekta sa Gradskim dramskim kazalištem "Gavella" i Pandur. Theaters-om iz Ljubljane. Koproducenti su još: Kazalište Ulysses, festival Ohridsko ljeto te Mittelfest iz Ćividalea. Jasno je da se radi o renomiranim koproducentima, a projekat će imati međunarodnu premijeru na našem Festivalu 02. jula, zatim slijede premijere: Kazalište Ulysses-18. jula 2008., Festival Mittelfest-26. jula 2008., Festival Ohridsko ljeto-7. avgusta 2008. i Gradsko dramsko kazalište "Gavella"-ll. septembra 2008. Vezu sa Budvom, posmatrajući stvari u širem smislu, našli smo u činjenici da smo u vrijeme Kaligule dijelili iste sudbine i bili sastavni dio iste države sa onom koju u svijetu personifikuje sam imperator Kaligula.

       Kao druga koprodukcija priprema se komad „Kadmopolis" u saradnji sa teatrom "Anton Podbevšek" iz Novog Mesta, Slovenija. Budvi dobro poznati i međunarodno priznati režiser Matijaž Berger će sa spisateljicom Sanjom Balzamović adaptirati Homerovog Odiseja, a potom i režirati komad. Posebnost ove koprodukcije je što će se komad igrati na našem jeziku, a ne na slovenačkom, iako će svoj život nastaviti u Sloveniji.

       Treća koprodukcija je pozorišna predstava "Ogovaranje". Dramu o Bogoboju Rucoviću napisao je za Grad teatar Nebojša Romčević, a radi se sa Narodnim pozorištem iz Sombora, režija Ljubiša Ristić. Bogoboj Rucović, porijeklom iz Maina bio je najveći glumac Srbije sa početka prošlog vijeka. Život ovog čuvenog budvanskog glumca obiluje nizom nepoznanica.

       BUDVANSKA RENESANSA je reprizni program. To je, na neki način, program festivalskog preporoda, koji podrazumjeva predstave iz prošlogodišnje produkcije, Don Krsto i Skočiđevojka, te raniju koprodukciju sa Gradskim pozorištem iz Podgorice, "Pipi Dugačarapa" -dva klasična renesansna komada, što je i preovlađujuća crta ovogodišnjeg programa i jedan projekat iz dječijeg programa.

       VRIJEME DANAS je programska cjelina u okviru koje se predstavljaju projekti sa prostora bivše Jugoslavije, za koje ne treba prevod. Odabrani su projekti sa dobro poznatim glumačkim i/ili rediteljskim imenima. Imamo priliku da iznova budemo domaćini Sonji Vukićević sa projektom "Cirkus istorija" koji je uradila za BITEF, Narodnom pozorištu Republike Srpske sa predstavom "Jazavac pred sudom" Petra Kočića, monodrami "Minhauzen" iz Zagreba, "Čarobnjaku" Stevana Koprivice koga je režirao Milan Karadžić za Zetski dom, proslavljenom reditelju Rahimu Burhanu sa kojim Festival ima bogatu saradnju i samo pozitivna iskustva (ovoga puta gostuje sa "Otelom", Kamerni teatar 55, Sarajevo), a Festival zatvara predstava koja je u Srbiji ispraćena samim ovacijama, novi projekat reditelja Vide Ognjenović, "Car Edip".

       Dramski ciklus PRIJATELJI obuhvata programe iz država koje njeguju iste evropske vrijednosti na kojima se izgrađuje i modema Cma Gora. Sve one - Španija, Austrija, Njemačka, Rusija, Argentina, Francuska se bez sumnje svrstavaju u kategoriju „prijatelji". Preovlađujuće renesansni sadržaj, ili izvorište pozorišnih komada koja smo pozvali, svakako će privući veliki broj gledalaca. Radi se o uličnim performansima, neverbalnim projektima čuvenih trupa: Puja Teatro iz Španije, Jo Bitume-a iz Francuske, Comic Trust-a iz Rusije, Theater an der Ruhr Milhajm iz Njemačke ( sa nama uvijek dragim gostom Robetom Ćulijem) i Lutkarskom pozorištu Karin Šefer iz Austrije. Predstave: „Kosmos" Puja Teatra iz Španije, „La Fanfare" Jo Bithume-a iz Francuske, "Antonije i Kleopatra" teatra Komik Trast iz Rusije su svojevrsni spektakli kakve je do sada Budva rijetko vidala, poslije Strendž Frut teatra iz Australije i "Titanika" iz Njemačke. Programi koji gostuju u ovom ciklusu su pozorišne predstave koje u sebi sadrže mnogo više opšterazumljivog jezika u smislu govora tijela i dragih univerzalnih poruka, bez ikakvih jezičkih barijera.

       UKUS MORA je studentski program. Ove godine će se predstaviti akademije iz Turske, Izraela, Hrvatske, i, kao domaćin, Akademija iz Cme Gore. Smatramo da je ovaj program, kao i onaj od prošle godine, zadržao visok kvalitet i da će biti posebna „poslastica" za sve goste Festivala. Radi se o diplomskim projektima: "Život po receptu" po motivima romana Dubravke Ugrešić, Akademija sa Cetinja, "Jednom" iz Hrvatske, predstavi "Altemative" iz Izraela, "Body" iz Turske.

       POZORIŠNI VAL - dječiji program, kao OFF program biće izvođen nakon zatvaranja dramskog programa Festivala 20. avgusta. Odabrane su predstave sa prostora Ех Ju republika: dječji projekat „Aska i vuk" po djelu Iva Andrića ,u produkciji Ars Longe iz Beograda, po motivima starogrčke mitologije predstava „Ikarov let" u produkciji Ars Longe iz Beograda, "Reumatični kišobran" i "Mudro pile" Gradskog kazališta Žar ptica iz Zagreba, "Telefonot" i "Makedonska prikazna" Teatra za djecu i mlade iz Skoplja i, za кгај "Car bumbar" NP Toša Jovanović iz Zrenjanina.

       Dramski program Grada teatra obuhvata izvođenja oko četrdeset pozorišnih predstava, na autentičnim prostorima. Dakle, Budva je teatar, a on se vraća na početak. Teatar su i prostor iza osnovne škole, oko Jadranskog sajma, ili sajamske hale, prostor nekadašnje Fabrike keramike u Buljarici itd. Na taj način se Grad teatar zaista vraća svojim korijenima, i opravdava ulogu svojevrsnog turističkog brenda.

       Dramski program festivala Grad teatar Budva za 2008. godinu je program najviših svjetskih dometa. Oslanjajući se na provjerene i međunarodno uvažene kvalitete i najnovije projekte, ovogodišnji program je ponajviše sublimacija dobro razumljivih, po umjetničkom jeziku univerzalnih produkcijskih poduhvata koji mame najširu publiku, uticaj festivalskih produkcija se širi na mnogo veći prostor, pa će tako u ovoj i narednim godinama u Budvanskim pričama uživati gledaoci iz Slovenije, Hrvatske, Srbije, Španije, Brazila i sl. Gostuju čak tri spektakla, a gostujuće zemlje su: Argentina Italija, Fracuska, Rusija, Hrvatska, Slovenija, Srbija, BiH, Izrael, Grčka, Turska, Njemačka, Austrija i domaćin Cma Gora, što je potvrda da je dramski program za 2008. godinu, renesansa Festivala u pravom smislu te riječi.

Multimedia Group D.O.O.


MUZIČKI PROGRAM

„La Musique et la Danse, reunion du bon gout- Muzika i Ples, jedinstvo dobrog ukusa"Egon Mihailović

       Odvijanje muzičkog programa u okviru ovogodišnjeg Festivala komentarisao je Egon Mihailović, urednik muzičkog programa. Prenosimo kompletan tekst pripremljen za današnju konferenciju.


       Muzički program XXII festivala "Grad teatar" realizovaće se u najvećem dijelu sasvim u znaku mediteranske umjetničke i etno muzičke kulture, kao i plesa, i obuhvata kroz njegov naziv „La Musique et la Danse, rencontre du bon gout - Muzika i ples, jedinstvo dobrog ukusa", segmente i žanrove bogatog i obimnog muzičkog nasljeđa mediteranske kuturne sredine, od perioda srednjeg vijeka do popularne avangarde, od umjetničke do etno muzike i plesa. Realizacija 14 muzičkih programa odvijaće se tradicionalno na koncertnim i pozorištnim scenama Grada teatra - na sceni između crkava, u crkvi Santa Maria in Punta i u Modernoj galeriji. Svečanom otvaranju Grada teatra 01. Jula ( scena između crkava ), na kome će publici biti prezentovan raskošni muziči program „I monarca della musica - reprezentativna muzika za kraljeve i prinčeve", u izvođenju Baroknog duvačkog ansambla Berlin na periodnim instrumentima ( cornetti, barokne trube i barokni tromboni), prethodiće 27. 06. u crkvi Santa Maria in Punta koncert mladih crnogorskih umjetnika-trubača crnogorskih muzičkih škola, učenika klase prof. Petričevića, uz pratnju pijaniste prof. Ivana Vukčevića. Nakon reprezentativne dvorske muzike, 06. jul biće posvećen tradicionalnoj muzici, plesu i recitaciji regiona južne Italije, koja je bila terapeutski korišćena protiv dejstva otrovnog ujeda pauka Tarantule, u izvoćfenju ansambla Terra d'Otranto. 11. jula nastupiće New Hempshire Friendship hor iz Sjedinjenih Američkih Država, sa programom „River of dreams - Rijeka snova", nakon čega slijedi 17. 06. koncert kamerne muzike sa slavnim klavirskim triom „Luvvigana" iz Ljubljane. 18. 07. biće prezentovan program „Myrtate- grčka tradicionalna muzika" u izvođenju grčke sopranistkinje Theodore Bake i njenog ansambla. 20. 07. slijedi koncert i svečana proslava 25-to godišnjice osnivanja i umjetničkog djelovanja budvanske klape Harmonija. 24. 07. gostovaće jedan od najznačajnijih španskih čembalista Havier Nunjez sa programom italijanske i španske muzike za čembalo, nakon čega slijedi 28. 07. gostovanje baletske kompanije „Compania de danza Puntiapart" iz Palma de Majorke, sa avangardnim koreografijama baleta i tradicionalnog mediteranskog plesa, u koreografiji Carlosa Miroa. Istra i njen tipičan tradicionalni zvuk i ples biće predstavljen 03. 08. sa nastupom KUD-a Uljanik iz Pule, predhodnog dana 02. 07. publici će biti predstavljen i zvuk baroka - malo drugačije, u avangardnom izvođenju Dua Balik iz Rusije. Francuska i italijanska muzika XVI i XVII vijeka na temu „Zadovoljno ploviti morem" biće predstavljena 09. 08. u izvođenju ansambla „L'Amaltea" i sopranistice Marte Bonomi iz Italije. Rijetko izvođenu muziku za klavir četvororučno, inspirisanu Mediteranom, publika će imati priliku da čuje na koncertu 15. 08. u izvođenju dvije pianistkinje, prof. Jasne Tucović i prof. Meri Bojić Radojčić iz Beograda. Najpoznatiji ne-portugalski fado umjetnik, Marko Poeta, predstaviće sa njegovim ansamblom veče portugalskog fadoa 21. 08., a muzički program ovogodišnjeg festivala biće završen sa „Španskom feštom" špansko-njemačkog ansambla United Contiuno Ensemble, sa miksom muzike i flamenko plesa od XVI vijeka do savremenog 24. 08.
Muzički program XXII Festivala Grad Teatar Budva, ostaje tako i dalje tradicionalno presjek više epoha. Programi prezentuju raznovrstnu muzičku umjetnost različitih stilova, od srednjeg vijeka do moderne, visoko kvalitativnom izvođenju interpretacije umjetnika i ansambala internacionalne reputacije, kao i tipično mediteranske etno muzičke kulture.

prof. Egon Mihajlović, urednik muzičkog programa


TRG PJESNIKASvetlana Ivanović

       Dešavanja na "Trgu pjesnika" - koncepcija i učesnici - približila je prisutnima urednica književnog programa Svetlana Ivanović. Prenosimo kompletan tekst.


       Orjentišući se istančanim ukusom za književni diskurs publike koja već 20 godina posjećuje Trg pjesnika, kao i standardima kada je pristup recepciji i analizi književnog djela u pitanju, koncepcijom smo i ove godine pokušali da žanrosvskim presjekom sagledamo stvamost književnog djela u savremenom svijetu.

       Renesansni duh koji će biti idejni milje 22. festivala „Grad teatar" ove godine će prožeti i književni program. Već na samom otvaranju 5. jula će biti predstavljena studija „Šekspir iza ogledala" profesorice Filološkog fakulteta u Beogradu Zorice Bečanović Nikolić; knjiga koja daje presjek savremene recepcije Šekspirovog djela, i kako se navodi u prikazima: „predstavlja obiman poduhvat skiciranja osnovne intelektualne klime epohe uz pozivanje na najistaknutije mislioce, prikaz osnovnih određenja pravca ili kritičke škole i, najzad, adekvatan izbor primera ukrštanja tih odlika sa Šekspirovim tekstom."

       Potom će se publici predstvaiti mladi književni kritičar sa novosadskog Filozofskog fakulteta Slobodan Vladušić, koji se u svojim knjigama bavi kako savremenom kritikom, tako i pozicijom kritičara u neprikosnovenoj triadi književnog svijeta autor-djelo-čitalac.

       Već 12. jula započinjemo sa ciklusom „Gost i gost" gdje će neki od starih posjetilaca Trga razgovarati sa njima omiljenim piscima ili kritičarima. U zanimljivom konceptu Zoran Živković, prošlogodišnji dobitnik nagrade za književno stvaralaštvo „Stefan M. Ljubiša", vodiće razgovor o sopstevnom djelu sa Aleksandrom Jerkovim, profesorom Filološkog fakulteta u Beogradu.

       0 žanrovskoj raznovrsnosti i mogućnostima književnog teksta 15. jula razgovaramo sa splitskim piscem i publicistom Antom Tomićem, poznatim kako po svojim romanima „Što je muškarac bez brkova" i „Ništa nas ne smiej iznenaditi", tako i po scenariju za film „Karaula" reditelja Rajka Grlića.

       Dvadesetog jula će biti organizovano multimedijalno veče o fantastici gdje ćemo imati prilike da se upoznamo sa aktivnostima Društva Ijubitelja fantastike „Lazar Komarčić" i da se pozabavimo žanrom fantastike u različitim registrima književnosti i filma. Pored brojnih zanimljivosti, istaći ćemo to da je društvo dobilo ime po piscu Lazaru Komarčiću, rodom iz okoline Pljevalja, autoru prvog naučno-fantastičnog romana naše književnosti Jedna ugašena zvezda", objavljenog krajem XIX vijeka. 0 aktivnostima društva, ali i o fantastici govore Zoran Stefanović, Pavle Zelić i Jovan Ristić.

       Priča na Trgu se nastavlja 25. jula gostovanjem Gorana Skrobonje koji će predstaviti svoj rad u žanru naučne fantastike i govoriti o svojoj novoj knjizi, zbirci priča „Tlhi gradovi".

       Dvadeset i osmog jula će na Trgu Božena Jelušić ugostiti Gordanu Ćirjanić, kandidatkinju za ovogodišnju NIN-ovu nagradu, i dvostruku dobitnicu nagrade „Žensko pero" za najbolju prozu, roman ili zbirku pripovjedaka , koja je kvalitete svog zanata potvrdila kako starim romanom „Kuća u Puertu", tako i romanom koji je već ostavio traga među publikom „Poljubac".

       Avgustovski program će započeti predstavljanjem mlade bosanske spisateljice Lamije Begagić, koja se javila na sceni 2005. godine objavljivanjem knjige „Godišnjica mature". Krtika je u njenom romanu prepozanala univerzalne teme i istine koje su obilježili jedno nama blisko istorijsko vrijeme: „U njenom romanu nema puno reči o ratu, ali je on jasno vidljiv u pozadini priča o još jednoj školskoj generaciji koju je nagrizla nesreća... Povezujud svoje junake godišnjicom mature i organizujući svoju knjigu kao ispovesti dvadset i tri junaka koji su nekada zajedno išli u razred, Lamija Begagić i na planu forme pojačava značenjsku snagu svoje knjige. Potpisujud na kraju svakog poglavlja školskog druga koji pripoveda - čak naglašavajući u kojoj je klupi sedeo -spisateljica uspeva da dočara svu sociološku problematiku njihovih života i izgubljenost koja se vezuje za njihove sudbine. Pored senke koju je na priče bacio rat, na storije o emigracije, Ijubavi, ili baračnim problemima, tako se dodaje i problem generacijskog usuda."

       Generadjski blizak Begagićevoj je i mladi crnogorski pjesnik Vladimii- Đurišić dobitnik prošlogodišnje nagrade Ratkovićevih večeri poezije za prvoobjavljenu zbirku "Ništa ubrzo neće eksplodirati" u kojoj u skaldu sa poetikom novih vremena ujedinjuje znanja svoje kompozitorske profesije i Ijubavi prema poeziji.

       0 problematici savremenog doba predočenoj u filozofskom diskursu Dragan Radulović će razgovarati sa svojim gostom Žarkom Paićem, filozofom, teoretičarem kulture, esejistom i refleksivnim pjesnikom, urednikom izdavačke kuće "Antibarbarus" za koga kritičari kažu da je "ukroćena strast primjerena već pomalo zaboravljenu naraštaju mislilaca, te predstavlja mjesto intelektualnog kontinuiteta prema naporima prethodnih naraštaja građanske humanistike".

       Povodom objavljivanja nove knjige "News Age" i problematici informativnog doba u kome živimo govoriće nam i prof. Zorica Tomić, kulturolog i komunikolog.

       Već 14. avgusta će nam biti čast ugostiti Ivana Ivanjija, pisca bogate spisateljske I životne biografije sa kojim razgovaramo o novoj knjizi "Staljinova sablja" objavljenoj u izdavačkoj kući "Stubovi kulture", svjedokom jedne epohe, možda zaboravljene uslijed naleta novih istorijskih zapleta, ali svakako važne s obzirom da čini presudni dio identiteta onog prostora koji danas zovemo ex-YU.

       Šesnaestog avgusta ćemo na Trgu predstvaiti mladog pisca iz Herceg Novog Nikolu Malovića, i njegov roman "Lutajući Bokelj", naš prvi (post)moderni mediteranski roman, za koji je Malović dobio nagrade "Borislav Pekić", "Laza Kostić", nagradu Banjaluckog Sajma knjiga 2008, i koji je jedan od najčitanijih romana protekle godine u zemlji i okruženju.

       Trg pjesnika će biti zatvoren 19. avgusta predstavljanjem knjige "Dramski tranzit - Antologija dramskih tekstova u Crnoj Gori 1994-2005" autorke Nataše Nelević. Veče bi, po autorkinim riječima bilo "posveceno ne samo ovoj knjizi vec i pitanju polozaja dramskog teksta u Crnoj Gori", a biće pozvani i neki od autora koji su obilježili ovaj period dramskog stvaralaštva.

       Uz to, sa gostima će razgovarati brojni poznati pisci, izdavači, književni kritičari i profesori kao što su Božena Jelušić, Dragan Radulović, Radojka Vukčević, Aleksandar Jerkov, Flavio Rigonat, Ivan Radosavljević, i dr, potvrđena imena književne scene zemlje i regiona.

       Stoga se nadamo da će Trg i ove godine privud brojnu i kvalitetnu publiku, za koju smo sigurni da će i ove godine svojim učešćem doprinjeti kvalitetu planiranih programa.

Svetlana Ivanović, urednica programa Trg pjesnika 08


LIKOVNA SELEKCIJA
RENESANSA «SAN O LIJEPOM»Maja Đurić


       Umjesto opravdano odsutne Maje Đurić, selektora likovnog programa, Svetlana Ivanović je govorila o likovnoj selekciji. Prenosimo kompletan tekst.


       Kako je paradigma ovog festivala vezana za renesansu u osnovnom i prenesenom znacenju likovna selekcija, na ovogodisnjem festivalu Grad Teatar u Budvi, koncipirana tako što je svakom od umjetnika dato da realizuje rad koji se odnosi na temu RENESANSA «SAN O LIJEPOM», odnosno na one karakteristike i odrednice koje je renesansa kao umjetničko-istorijski period predstavljala i značila. U najširem smislu, renesansni koncept - harmonija, ideal klasičnog i lijepog - „preveden" na jezik savremenog.


       Petnaest umjetnika drugacijeg umjetnickog senzibiliteta, u okviru dvije grupne i jedne samostalne izlozbe, odabrano je da na osnovu njihove reputacije stvaraoca, te znacaja djela, sa primarnom idejom ukazu na inspirativne tokove, likovna kretanja i stvaralacka usmjerenja savremene crnogorske likovne umjetnosti.


       Na prvoj izlozbi predstavice se grupa SHIFT koja kroz zajedničke projekte djeluje, razmjenjuje, otkriva, misli nezavisno, stvara neočekivano I već deceniju okuplja grupu prijatelja, autora u oblasti likovne umjetnosti, ali i dizajna, produkcije i sl. Nasoj publici poznata po projektima poput: "Lovćenska groznica", "Vir", "Premeštanje vatre", "Propeleri..", grupa Shift ovog puta se predstavlja u sastavu: Nikola Simanić, Katarina Švabi - Đurašković, Dino Karailo, Nikola Latković , (Marija Dzoganovic, Sanja Jovanovic)


       Nakon samostalne izlozbe umjetnice Milene Durutovic, festival ce zatvoriti izlozba Galerije PIZANA iz Podgorice «San o lijepom» koja se ralizuje kao koprodukcija Grad Teatra Budva i Galerije Pizana. Učestvovaće 8 crnogorskih umjetnika mlađe i srednje generacije. Na izložbi će biti zastupljeni Milena Jovićević Popović.Roman Đuranović, Igor Rakčević, Slobodanka Mićunović, Danijela Mršulja, Biljana Keković, Maja Vučić Radonjić, Mirko Radonjić sa radovima realizovanim u različitim medijima - slika, sklulptura, prostorna instalacija.

Selektor likovnog programa mr Maja Đurić