SADRŽAJ PO
OBLASTIMA
Književni programi
Likovni programi
Scenska umjetnost
Muzički programi
Arhivska i bibliotečka građa, studije, knjige...
Organizacije, institucije, društva
Manifestacije, festivali
Portreti
Muzejske izložbe
Galerije, foto reportaže, video zapisi| Naslovna | O projektu | Saradnički program | Linkovi | Kontakt |
 
   
   
     

 


      

21.08.2008.

"GRAD TEATAR CITY BUDVA – PRVA BANKA CRNE GORE"

Teatar
PRIJATELJI


Compagnie Jo Bithume, Saint Barthelemy d' Anjou, Francuska
Le Fanfare Jo Bithume

 


Compagnie Jo Bithume, Saint Barthelemy d'Anjou, Francuska La Fanfare Jo Bitume
Orkestar uličnih trupa /Muzika za gledanje i slušanje 16-18 muzičara, glumaca, plesača

Postavljeno 2001.
Kompanija Jo Bitume je osnovana 1982. u Anžeru i broji oko 60 umjetnika, komedijaša, muzičara, tehničara, režisera i administrativnih radnika... koji su fascinairani komedijom, cirkusom, muzikom i putovanjima ... od kojih su svi ubijeđeni da bi pozorište trebalo da bude popularno, blisko publici, posebno onoj koja inače izbjegava pozorište.

...Predstave
Reputacija ove trupe se zasniva na njihovim izvođenjima po javnim trgovima, koja se postavljaju svake četiri godine. Poznati su po načinu na koji povezuju komediju i muziku. Najradije izvode po ulicama, ali im ni scena nije strana. Trupa, takođe, izvodi „naručene" predstave na lični zahtjev ili na zahtjev publike, sa vrlo originalnom umjetničkom ponudom „pravimo po mjeri".

...Događaji
Umjetnički, logistički i tehnički direktor Les Accroche - Coeurs uspjeva da već devet godina u Anžeru organizuje ljude, instalacije u više od 100 predstava za preko 150.000 ljudi.

...Državni centar uličnih umjetnosti / La Paperie - Chez Jo Bitume
Od 2002. trupa poziva i druge umjetnike da im se pridruže za ulične i cirkuske predstave, i nude im radne prostore, smještaj i umjetničku, tehničku i administrativnu podršku i produkciju kao i novčana sredstva. 2007. podržavaju sledeće trupe: „Les Caprices de Divas", „Opera Pagai", „Alice Groupe Artistique", „Caracol - Bambuco", „Lackaal Duckric" i „Frichti Concept". ...

Škola cirkusa
Trupa, koja je primljena u Francusku federaciju škola cirkusa, obavezuje se da će održavati početne časove i časove usavršavanja u umjetnosti cirkusa za djecu, tinejdžere i odrasle, amatere i profesionalce. Takođe nude i precizno učenje. Trupu podržava Ville d'Angers (Vij de Anžer), ministarstvo kulture - DRAC des Pays de la Loire, le Conseil regional des Pays de la Loire, le Conseil general de Maine - et- Loire. Clan su Federacije umjetničkih profesionalaca de la Rue, du reseau europeen de production In-Sit et de la Federation Francaise des Ecoles de Cirque.

La Fanfare Jo Bitume je mješavina seoskog orkestra, filharmonijskog orkestra i Dixieland džez benda. To je crni i bijeli orkestar sa brzim notama, kojim diriguje pravi dirigent kao La Fanfare Jo Bitume je mješavina seoskog orkestra, filharmonijskog orkestra i Dixieland džez benda. To je crni i bijeli orkestar sa brzim notama, kojim diriguje pravi dirigent kao i na koncertima i na televiziji...

Ali isto tako je i seoski duvački bend koji maršira kroz ulice u potrazi za publikom, sa muzičarima koji se prepiru među sobom oko vječno sitnih razmirica! La Fanfare Jo Bitume je napravljen od muzičara i komedijaša koji udovoljavaju sebi i eklektičnog repertoara koji varira između Hendela i Hendriksa, Gejzboroa i Pućinija, Ravela i Nina Ferera, Nina Rota i Bitlsa!

Svi su potpuno sređeni i žele da vas podsjete na ulične bendove iz djetinjstva i da sa vama podjele svoje snove umjetnika. U zatvorenom i na otvorenom prostoru: gradski trgovi, kafići, sajmovi, šetališta, pozorišta, cirkuski šatori, željezničke stanice, aerodromi, seoska polja...