SADRŽAJ PO
OBLASTIMA
Književni programi
Likovni programi
Scenska umjetnost
Muzički programi
Arhivska i bibliotečka građa, studije, knjige...
Organizacije, institucije, društva
Manifestacije, festivali
Portreti
Muzejske izložbe
Galerije, foto reportaže, video zapisi| Naslovna | O projektu | Saradnički program | Linkovi | Kontakt |
 
   
   
     

 

19.07.2008.

TEATAR
UKUS MORA

Akademija dramske umjetnosti,
Zagreb, Hrvatska


JEDNOM
Režija: Tea Tupajić


Na Trgu pjesnika grada Budve otpočeo je i 5. ciklus ovogodišnjeg dramskog programa „Ukus mora“ kojim „Grad teatar“ nastavlja i rad na polju afirmisanja maldih dramskih umejtnika iz zemlje i regiona. Gosti ovoga ciklusa su studenti akademija dramskih umjetnosti, a kao prvi nastupili su gosti sa zagrebačke Akademije dramksih umjetnosti, sa predstavom u režiji Tee Tupajić, „Jednom“.

Autorski projekat Tee Tupajić, u koji kao saradnike poziva violinistkinju Tenu Novak, plesačicu Sonju Pregrad i glumicu Juditu Franković, pokušaj je perceptivnog izmještanja pozorišta iz tradicionalno vizualnog u auditivni domen.

Cilj ovog izmještanja je oslobađanje od bremena interpretacija i značenja koju slika kao oblik spektakla stvara. Izvođačka premisa/emocija se ovdje pokušava ne opisati ili sistematizovati, već se izvođenje shvata kao vremenom ograničena estetička okolnost u kojoj gledalac upravo zbog vremena koje sa izvođačem provodi može dobiti iskustvo koje se pokušava izazvati.

Iskustvo praznine, tišine, netranscendentalne tjelesnosti, izolacije. Vrijeme koje u izvođenju provodi (sat vremena otkucajem realnih crkvenih zvona podijeljen u četiri sekcije od 15 minuta) postaje izolovano, ekskluzivno vrijeme ponuđeno gledaocu za osvještenje.


Tea Tupajić rođena je 1984. u Sarajevu, Bosna i Hercegovina. 2003. godine upisuje Akademiju dramske umjetnosti u Zagrebu, odsjek pozorišne režije i radiofonije, koju trenutno završava.

U produkciji Akademije dramske umjetnosti režira projekte: 2006. godine "Mrtva Svadba" (Asja Srnec-Todorović/ Richard Wagner) koja postaje akademijin kandidat za Rektorovu nagradu, te 2006. "Držić-Prolozi".

U sklopu radionice Boruta Šeparovića (Hr/ Nl DasArts) ostvaruje solo- multimedijalni performance "Tren." 2007. godine kao stipendist provodi jesenski semestar na sveučilištu IUP, u Pensilavniji, SAD gdje režira predstavu "This is a chair". Trenutno sarađuje na projektu "Branko Gavella" u sklopu Festivala Eurokaz u Zagrebu.