SADRŽAJ PO
OBLASTIMA
Književni programi
Likovni programi
Scenska umjetnost
Muzički programi
Arhivska i bibliotečka građa, studije, knjige...
Organizacije, institucije, društva
Manifestacije, festivali
Portreti
Muzejske izložbe
Galerije, foto reportaže, video zapisi| Naslovna | O projektu | Saradnički program | Linkovi | Kontakt |
 
   
   
     

 12.07.2008.

"GRAD TEATAR CITY BUDVA– PRVA BANKA CRNE GORE"

MUZIČKI PROGRAM

New Hampshire Friendship Hor i
Ženska vokalna grupa "Harmonija"

 New Hampshire Friendship Hor

New Hanpshire Friendship Hor
Program NHF hora veliča pjesmu, prijateljstvo i mir kroz tradicionalni, ali i savremeni sjeverno-američki, afričko-američki i južno - jadranski stil. Raznovrsnim repertoarom Hor širi razumijevanje među kulturama i jezicima, te intenzivno radi na poticanju prijateljstva i međusobnog prihvaćanja u svjetskoj zajednici.


Dirigent Dan Perkins, pozdravni govor

"Muzika ujedinjuje, liječi i opušta! Upravo smo to imali na umu kada smo pripremali ovaj program. Izabrali smo muziku iz Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Slovenije, te smo uživali u izazovu učenja pjevanja na ovim prekrasnim jezicima. Istinski smo zahvalni našim domaćinima, koordinatorima naše turneje, te posebno svim umjetnicima koji nastupaju skupa sa nama" - istakao je dirigent hora Dan Perkins

New Hampshire Friendship Choras je stvoren kako bi širio ljubav prema muzici i gradio mostove međunarodnog razumijevanja. Nihove turneje su spoj kulturalnog prijateljstva i okrivanja novih zemalja. NHFC je osnovao Philip Wei s prijateljima 1987. godine, a 1988. hor je postao neprofitna organizacija u državi New Hampshire. Od svog osnivanja 1987., hor je nastupao diljem svijeta. Prošli koncerti uključuju Kinu 1988., Novi Zeland i Australiju 1990., Rusiju, Estoniju i Letoniju 1992., Grčku i Tursku 1994., Ekvador, Peru i Boliviju 1996., Južnu Afriku 1998., Češku, Poljsku, Mađarsku i Austriju 2000., Južnu Koreju i Vijetnam 2002. te Brazil 2004. NHFC se vratio u Kinu 2006. Članovi hora sami finansiraju svoje turneje, a na većini koncerata nastupaju zajedno s horovima domaćinima koji su često i sponzori nastupa.

NHFC broji 60 članova koji dolaze iz svih društvenih sfera, a većina članova je iz savezne države New Hampshire. Država New Hampshire je smještena na sjeveroistoku SAD-a. Jedna od prvih 13 kolonija, država je to bogate istorije i tradicije. Poznata je po prekrasnim pejsažima, flori i fauni, gostoprimstvu, selima i natkrivenim mostovima. New Hampshire ima oko milion stanovnika, površine je 23.310 kvadratnih kilometara. Najviši vrh je planina Washington, 1917 metara nadmorske visine. Kravate koje nose muškarci ukrašene su nacionalnim cvijetom države New Hampshire - jorgovanom.


Dan Perkins, dirigent

Dr. Perkins je cijenjeni profesor muzike i voditelj odsjeka horskog pjevanja na Državnom univerzitetu u Plymouthu u New Hampshireu. Muzički je voditelj hora New Hampshire Master Chorale, muzički voditelj horskog društva iz Manchester-a, glavni gost dirigent Vijetnamske nacionalne opere i baleta u Hanoiu i upravo je postavljen za muzičkog direktora komornog orkestra iz Hanovera. Dr. Perkins je, s Dr. Trish Linberg, saosnivač nagrađivanog Educational Theatre Collaborative i član Trio Veritas.

Andrew Morrissey, korepetitor - umjetnički saradnik
Andrew Morissey, muzički pedagog s Univerziteta Plymouth u New Hampshireu, djeluje i kao korepetitor, te muzički direktor mnogih poluprofesionalnih, univerzitetskih i pozorišnih kazališnih skupina u New Hampshireu.


Ženska vokalna grupa "Harmonija"
Razvoj turizma u Budvi uslovio je da se turistička ponuda, osim klasičnih sadržaja, proširi i podigne na veći nivo uvođenjem raznih kulturnim sadržaja. Kako je turistima trebalo prezentovati kulturu ovih krajeva pristupilo se formiranju Kulturnog centra Budve koji je imao zadatak da se bavi osnivanjem i radom kulturnih društava.


Ženska vokalna grupa "Harmonija"

Prvo je osnovan KUD "Kanjoš" 1972. godine koji je radio kao folklorno društvo. Ubrzo, javljaju se i druge sekcije pa se tako osniva i Mješoviti gradski hor. Mješoviti gradski hor se ubzo transformiše i iz njega se izdvaja muška klapa a potom ženska vokalna grupa koja je osnovana 1983. godine kao vokalna grupa KUD "KANJOŠ" iz Budve, u čijem sastavu je radila sve do 1989. godine, kada se osamostalila i dobila ime "Harmonija".

Prvih godina pretežno su na repertoaru bile primorske dalmatinske pjesme koje su inače karakteristične za klapski način pjevanja. Iz godine u godinu repertoar se povećavao, tako da danas vokalna grupa, pored karakterističnog primorskog melosa, na repertoaru ima i kompozicije starih majstora, horske arije iz popularnih opera, starogradske pjesme, izvorne narodne pjesme kao i zabavne melodije.

Veliki rad i upornost, pravilno odabran i stalno proširivan repertoar, dobro pripremani i osmišljeni nastupi imaju za posljedicu da Harmonija postoji treću deceniju i da postane sastavni dio kulturne ponude Budve.