SADRŽAJ PO
OBLASTIMA
Književni programi
Likovni programi
Scenska umjetnost
Muzički programi
Arhivska i bibliotečka građa, studije, knjige...
Organizacije, institucije, društva
Manifestacije, festivali
Portreti
Muzejske izložbe
Galerije, foto reportaže, video zapisi| Naslovna | O projektu | Saradnički program | Linkovi | Kontakt |
 
   
   
     

 12.07.2008.

"GRAD TEATAR CITY BUDVA – PRVA BANKA CRNE GORE"


Izložba:
"Oda radosti"
grupe
"SHIFT"Otvaranje izložbe


Izložbu je otvorila Maja Đurić, urednica likovnog programa

U crkvi Santa Marija otvoren je i likovni program ovogodišnjeg „Grada teatra“. Prvo se predstavlja grupa „Shift“ sa izložbom „Oda radosti“. Grupu čine predavači sa Fakulteta vizuelnih umjetnosti, istaknuti slikari i dizajneri iz Crne Gore: Nikola Simanić, Dino Karailo, Nikola Latković, Katarina Švabić – Đurašković, Sanja Jovanović, Marija Džoganović - Bojić. Na ovom projektu bio je uključen i fotograf Stevo Vasiljević.

Urednica ovogodišnjeg programa, Maja Đurić, kao obrazloženje navodi: „na prvoj izložbi predstaviće se grupa SHIFT koja kroz zajedničke projekte djeluje, razmjenjuje, otkriva, misli nezavisno, stvara neočekivano i već deceniju okuplja grupu prijatelja, autora u oblasti likovne umjetnosti, ali i dizajna, produkcije i sl. Našoj publici poznata je po projektima poput: “Lovćenska groznica”, “Vir”, “Premeštanje vatre”, “Propeleri ..” itd.

Doc. mr Nikola Simanić, multimedijalni umjetnik, predavač na Fakultetu vizuelnih umjetnosti, Podgorica

Nikola je završio osnovne a zatim i magistarske studije na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju. Kao umjetnik koji koristi medije slikanja, grafičkog dizajna, fotografije, instalacije, performansa i novih tehnologija, izlagao je u nekoliko zemalja uključujući Srbiju, Španiju, Italiju, Francusku, Bosnu i Hercegovinu, Njemačku, Belgiju. Jedan je od najuticajnijih savremenih crnogorkih umjetnika, koji je svoje preduzetničke sposobnosti i motivaciju dokazao kroz učešće i vođenje velikog broja nezavisnih kulturnih projekata u Crnoj Gori.

Doc. mr Katarina Švabić – Đurašković, umjetnik, predavač na Fakultetu vizuelnih umjetnosti, Podgorica

Katarina je titulu magistra slikarstva stekla na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju. Tokom studija izlagala je samostalno u Crnoj Gori i u inostranstvu. Svoj interdisciplinarni talenat izražava kroz slikanje, crtanje, skulpturu, instalaciju, i digitalne tehnologije. Dobitnica je velikog broja nagrada u domenu likovnih umjetnosti. Ativno učestvuje u crnogorskom umjetničkom prostoru projektima samostalne umjetničke organizacije SHIFT. Katarina Švabić – Đurašković je trenutno angažovana na mjestu prodekana za nastavu na Fakultetu vizuelnih umjetnosti u Podgorici.

Mr Nikola Latković, grafički dizajner, saradnik na Fakultetu vizuelnih umjetnosti, Podgorica

Nikola Latković se školovao u oblasti likovnih umjetnosti i dizajna na Bratislavskoj akademiji gdje je i magistrirao u klasi Juliusa Nagya na temu “Crna Gora – tipografija kao ogledalo kulture” . Izlagao je samostalno i na kolektivnim izložbama u Crnoj Gori, Slovačkoj, Češkoj i Finskoj. Nikola je je svoj talenat dokazao i kroz učešće na međunarodnom festivalu kratkog filma Azyl 2005. u Bratislavi, na kojem je dobio 1. nagradu. Ovaj mladi interdisciplinarni umjetnik aktivan je i u praksi i u teoriji. U svojstvu dizajnera bio je angažovan u renomiranoj marketinškoj agenciji, a trenutno radi kao saradnik u nastavi na Fakultetu vizuelnih umjetnosti u Podgorici.

Sanja Jovanović, producent, saradnik na Fakultetu vizuelnih umjetnosti

Sanja pripada novoj generaciji producenata u kulturnom sektoru. Osnovne studije završila je na Fakultetu dramskih umjetnosti na Cetinju, a trenutno pohađa magistarske studije iz oblasti Masovnih komunikacija na Univerzitetu Lester u Engleskoj. Do sada je bila uključena u niz nezavisnih kulturnih i umjetničkih projekata, u domenu filma, kreativnih industrija, medija i komunikacija. Angažovana je na Fakultetu vizuelnih umjetnosti u Podgorici kao saradnik u nastavi.

Mr Dino Karailo, slikar, saradnik na Fakultetu vizuelnih umjetnosti, Podgorica

Dino Karailo pripada mladoj generaciji crnogorskih slikara. Diplomirao na Fakultetu Likovnih Umjetnosti na Cetinju 1999. godine, odsjek slikarstvo. Iste godine nastavlja i postdiplomske studije na slikarskom odsjeku u klasi prof. mr Branislava Sekulića. Biva angažovan kao stručni saradnik na istom fakultetu, na predmetima Slikanje, i na Zidnim slikarskim tehnikama od 2003. do 2004-te godine. Član je Udruženja likovnih stvaralaca Crne Gore i izlagao je u Crnoj Gori i inostranstvu. Trenutno radi kao saradnik u nastavi na Fakultetu vizuelnih umjetnosti u Podgorici.

Marija Džoganović - Bojić, slikar, saradnik na Fakultetu vizuelnih umjetnosti, Podgorica

Marija je studije slikarstva završila na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju, u klasi profesora Dragana Karadžića. Nakon završenih studija boravila je u Francuskoj na usavršavanju. Pored velikog broja samostalnih i kolektivnih izložbi u Crnoj Gori i inostranstvu, Marija se svojim radom predstavila i kao scenograf u predstavama „Mrakuša" i „Pet priča o ženama". Trenutno radi kao saradnik u nastavi na Fakultetu vizuelnih umjetnosti u Podgorici.

Stevo Vasiljević, fotograf

Stevo svoje znanje i iskustvo, koje je stekao u radu sa novinskom agencijom Reuters, dnevnim listom Republika, vodećim marketinškim agencijama u zemlji i inostranstvu, nesebično je uložio u projekat „Oda radosti", za čemu smo mu mi, gore navedeni, zahvalni.