SADRŽAJ PO
OBLASTIMA
Književni programi
Likovni programi
Scenska umjetnost
Muzički programi
Arhivska i bibliotečka građa, studije, knjige...
Organizacije, institucije, društva
Manifestacije, festivali
Portreti
Muzejske izložbe
Galerije, foto reportaže, video zapisi| Naslovna | O projektu | Saradnički program | Linkovi | Kontakt |
 
   
   
     

 

 

Изложба слика Петра Пићана
"ОСТРОГУ У ПОХОДЕ"


мај, 2008.
АТЕЉЕ СВ АРХИЂАКОН СТЕФАН

 


Отварање је почело наступом црквеног хора свети Јевстатије Превлачки


Изложбу је отворила историчар умјетности Луција Ђурашковић


Сликар Петар Пићан

Текст коришћен из каталога који је издат поводом отварања изложбе.
Фотографије Бутуа Тим


       Слике Петра Пићана из циклуса "Острогу у походе" рађене су комбинованом техником, док су садржином везане за јединствену тему манастира Острог. Из тамне позадине исијавају обриси архитектуре манастира изражени прецизним и суптилним цртежом. Златна линија доминира простором слике, формирајући различита перспективна виђења архитектонске масе. Ликовни поступак Петра Пићана је на овим сликама условљен одмјереним и неусиљеним приступом који карактерише лакоћа и разноврсност. Тежња ка константном дорађивању установљује идеју о слици као живој материји која је у сталној релацији са духовним и визуелним потребама умјетниика. Редукцијом форме линија ствара једноставне и смишљене волумене, логичне и снажне, као и врло досљедан распоред композиције. Тежња ка вертикали је каткад мирна и промишљена, каткад испуњена драматском снагом, а у сваком примјеру изразито конструктивна.


       Дирљив у свакој искрености и необично увјерљив у својој тихој, аутентичној исповијести, Пићан нарочито у овим сликама посвећеним манастиру Острог, остварује равнотежу духовно-садржајних нити и формално-језичких планова. Доминантна колористичка монохромија којом сликар истиче контрасност појавног и онога чега "нема", што је уроњено у таму, каналише симболику светог, духовног, непропадљивог и вјечног у односу на приземну пролазност овога свијета.

Луција Ђурашковић       И камен има душу - Говорио је хеленски мислилац Талес - "Све је пуно Богова"..." И камен има душу". Слике Петра Пићана трагају за живим дахом острошког храма и литице која га је пригрлила.
И креше сликарева кичица. И гле са лица храма, из пламена недогориве свијеће роје се зраци - а нијесу исти, ни слике нијесу исте; ни око, пошто трене, није исто. И сјећам се: рембрантовски зраци упадају у слику споља и осветљавају дио таме. На овим сликама свјетлост зрачи изнутра. Одиста, из њедара планине и храма и Петрових слика све говори усправним зрацима бјелине и све чисто - из даљине морском пјеном испрано.
И ево нас Острогу у походе.
И ево ходочашћа за очи - за дубљи
ликовни доживљај.
Ту ми ријеч застаје.
И ту ова ријеч предаје глас сликама.

Чедо Вуковић
Петар Пићан је рођен 1951. год. у Будви.
Школу за умјетнички дизајн и сликарство завршио је у Сарајеву код проф. Мерсада Бербера.
Ово му је седма самостална изложба.
Живи и ради у Будви.

Адр. Николе Тесле бр. 15
Тел: 033/454-857