SADRŽAJ PO
OBLASTIMA
Književni programi
Likovni programi
Scenska umjetnost
Muzički programi
Arhivska i bibliotečka građa, studije, knjige...
Organizacije, institucije, društva
Manifestacije, festivali
Portreti
Muzejske izložbe
Galerije, foto reportaže, video zapisi

 
| Naslovna | O projektu | Saradnički program | Linkovi | Kontakt |

 

 

 

 

07.05.2009.
OTVARANJE GALERIJE ELENART U STAROM GRADU

 

U predivnom prostoru crkve svetog Ivana u Starom gradu 07.05.2005. godine otvorena je privatna galerija "Elenart". Vlasnici galerije su Pavle i Elena Cutter. U čast otvaranja galerije priređena je kolektivna izložba crnogorskih umjetnika. Selektor izložbe je mr Marina Radulović. O izložbi je govorila i izložbu otvorila istoričarka umjetnosti Ljiljana Zeković.


Vlasnici galerije Pavle i Elena Cutter


Sa otvaranja galerije

PR Galerije Gordana Stevović govorila je o vlasnicima galerije Pavlu i Eleni Cutter i njihovim dosadašnjim vezama sa umjetnošću što predstavlja garanciju uspješnog rada upravo otvorene galerije.
Uvodne napomene o organizaciji večerašnje kolektivne izložbe iznijela je Elena Cutter i izrazila zahvalnost velikom broju prisutnih što su došli na otvaranje galerije.
Selektor izložbe Marina Radulović istakla je, da je večerašnja kolektivna izložba sastavljena od radova autora različitih generacija a i pravaca jer su zastupljeni slikarski i vajarski radovi.
Pavle Cutter je prisutne upoznao sa idejama koje žele sprovesti u budućnosti u smislu izlaganja radova poznatih umjetnika iz različitih zemalja kao što je Rusija, Francuska i sl.


PR Gordana Stevović


Elena Cutter


Marina Radulović


Pavle Cuttter


Ljiljana Zeković

Istoričarka umjetnosti Ljiljana Zeković je u svom obraćanju prisutnima istakla da kulturnu klimu jedne zemlje čine posebnom i jedinstvenom entuzijazam i lična angažovanost ljudi, različitog profesionalnog opredjeljenja, koji pokazuju intenciju da promovišu njene značajne duhovne i kreativne resurse.

Govoreći o značaju i budućem radu nove galerija Ljiljana Zeković dalje kaže: "Na kulturnoj mapi Crne Gore pojavio se još jedan dragulj, galerija ELEN ART u Budvi koja osim svoje osnovne djelatnosti, prezentovanja i valorizacije crnogorske i međunarodne likovne umjetnosti, ima aspiraciju da postane centar okupljanja stvaraoca različitih kulturnih djelatnosti: knjževnika, likovnim stvaraocima, teoretičara umjetnosti i svih onih koji svojim duhovnim i stvaralačkim dostignućima daju doprinos razvoju i vrednovanju kulture na globalnom planu. Posebno treba istaći njenu spremnost u edukativnom obrazovanju najmlađih, u formi kreativnih radionica i otvorenih ateljea.
Dakle, ova Galerija teži da preraste u sastajalište, duhovno-kulturni centar koji će otvoriti vrata kulturnim poslenicirna različitog profila, i pokazati otvorenost u prilagođavanju promjenama koja se javljaju na dinamičnoj sceni savremene likovne umjetnosti. Kao i većina prostora sličnog profila, galerijskog i muzejskog tipa, ona će raditi u skladu sa novim svjetskim trendovima baziranim na neposrednom sticanju profita koji će omogućiti njenu samostalnu egzistenciju. Prodajna gelerija kao dio njenog poslovnog sistema imaće zadatak da korisnicima, odnosno posjetiocima, pruži odgovarajuću ponudu i da je vremenom poboljšava, Dakle, ova galerija će raditi, u skladu sa principima kulturnog mendžmenta, u osavremenjavanju funkcionisanja i osnovne djelatnosti galerijskih prostora.
U čast otvaranja Galerije upriličena je izložba, bez naziva, jer kada se na jednom mjestu okupe stvaraoci različite generacijske pripadnosti i raznovrsnih poetskih opredjeljenja, onda možemo govoriti o izložbi manifestacionog karaktera. Osim likovno poetskih različitosti, ona ima multimedijelani karakter, jer na njoj se uporedo prezentuju slikarska i vajarska djela. U izboru akademskog slikara, mr Marine Radulović, našla su se reprezentativna imena savremene crnogorske likovne umjetnosti, što samo po sebi garantuje kvalitet ove prezentacije, koja najavljuje budući rad galerije ELEN ART i njeno opredjeljenje za njegovanjern visokih likovnih vrijednosti.
Neopterećenom prošlošću i okrenutoj budućnosti pred ovom Galerijom i njenim rukovodiocima otvaraju se neograničene mogućnosti kreativnog djelovanja".


Na kolektivnoj izložbi učestvovali su:Andrijašević Krsto, Babović Milivoje, Dragaš Draško, Dragojević Svetlana, Dujović Tijana, Gajin Gordana, Ivanović Jovo, Janković Filip, Karadžić Dragan, Kažić Nada, Macinović Momčilo, Milačić Predrag, Miljkovac Ana, Nikčević Vaso, Odalović Ratko, Pavićević Tomo, Pavlović Savo, Prelević Ivanka, Radulović Marina, Raičević Nikica, Reljić Željko, Sekulić Branislav, Vemić Momir, Vujović Milijana i Zorić Naod.