SADRŽAJ PO
OBLASTIMA
Književni programi
Likovni programi
Scenska umjetnost
Muzički programi
Arhivska i bibliotečka građa, studije, knjige...
Organizacije, institucije, društva
Manifestacije, festivali
Portreti
Muzejske izložbe
Galerije, foto reportaže, video zapisi


 
| Naslovna | O projektu | Saradnički program | Linkovi | Kontakt |

 

 

 

06.08.2011.

JUSD "CRVENA KOMUNA" PETROVAC

 

Okrugli sto:
KNjIŽEVNA KRITIKA O DJELU STEFANA MITROVA LjUBIŠE 

Izložba:
LjUBIŠINA PISMA

 

 

       U subotu 06. avgusta 2011. godine u muzejskom prostoru JUSD "Crvena komuna" u Petrovcu, održan je Okrugli sto na temu: Književna kritika o djelu Stefana Mitrova Ljubiše. Organizatori skupa su: Udruženje Paštrovića i prijatelja Paštrovića u Beogradu "Drobni pijesak", JUSD "Crvena komuna" iz Petrovca i RJ Spomen domom "Stefan Mitrov Ljubiša" iz Budve.

       Učesnici naučnog skupa su bili: akademik Radomir V. Ivanović, prof. dr Dušan Ičević, mr Lucija Đurašković, mr Zorica Jestrović i dr Mila Medigović Stefanović. Pored učesnika koji su se odazvali pozivu da učestvuju u radu Okruglog stola, bili su pozvani i akademik Nenad Vuković, prof. dr Sonja Tomović Šundić i mr Božena Jelušić, ali nijesu bili u mogućnosti da prisustvuju.

       Domaćin Okruglog stola bio je prof. dr Pavle Anđus predsjednik Udruženja Paštrovića, a moderatorka Okruglog stola bila je dr Mila Medigović Stefanović.

 


Učesnici Okruglog stola

 

 


Posjetioci Okruglog stola o Stefanu M. Ljubiši

 

VIDEO ZAPIS DJELOVA POJEDINIH IZLAGANJA SA OKRUGLOG STOLA

 

 

       Istoga dana otvorena je izložba LjUBIŠINA PISMA, autorke dr Mile Medigović Stefanović. Izložbu je otvorio prof. dr Pavle Anđus. Materijal za izložbu prikupljen je iz Univerzitetske biblioteke "Svetozar Marković" u Beogradu, Istorijskog arhiva Šumadije u Kragujevcu, RJ Spomen Dom "Stefan Mitrov Ljubiša" iz Budve i Državnog arhiva Crne Gore - odsjek Budva.

 


Sa otvaranja izložbe

 

       Prenosimo tekst iz kataloga koji je pratio ovu izložbu na osnovu kojeg se može najbolje vidjeti o kojim Ljubišinim pismima se radi i kakav je bio njihov put do adresa na kojima se danas čuvaju. Prikazujemo i neka od izloženih pisama, a posebno zanimljivo i vrijedno pažnje bilo je pismo koje je na ovoj izložbi po prvi put prikazano naučnoj i kulturnoj javnosti. Riječ je o pismu Mitra Stefanova Ljubiše (sina Stefana Mitrova Ljubiše) koje je on 1898. godine uputio Karlu Franasoviću s namjerom da pokuša povratiti očeve rukopise (poslate kralju Milanu Obrenoviću 1888. godine).

  

 

 


Pismo Mitra Stefanova Ljubiše

 


Pismo Mitra Stefanova Ljubiše

 


Pismo Mitra Stefanova Ljubiše

 


Pismo Mitra Stefanova Ljubiše

 

       Otvaranje izložbe LJUBIŠINA PISMA u JUSD "Crvena komuna" izazvalo je značajnu pažnju posjetioca.

 

 

 

 

 

VIDEO ZAPIS SA OTVARANJA IZLOŽBE

 

       Prilog pripremio Dušan Medin. Fotografije korišćene u ovom prilogu uradio je Miroslav Grubić.

       
                  Dušan Medin