SADRŽAJ PO
OBLASTIMA
Književni programi
Likovni programi
Scenska umjetnost
Muzički programi
Arhivska i bibliotečka građa, studije, knjige...
Organizacije, institucije, društva
Manifestacije, festivali
Portreti
Muzejske izložbe
Galerije, foto reportaže, video zapisi

 
| Naslovna | O projektu | Saradnički program | Linkovi | Kontakt |

 

 

 

25.02.2011.

HERCEGNOVSKO POZORIŠTE

Marija Čolpa

PLAN B


Režija: Slobodan Milatović

 

       U petak 25. februara na sceni u hotelu "Splendid" u Budvi, izvedena je predstava "PLAN B"po tekstu Marije Čolpe, a u režiji Slobodana Milatovića, rađena u produkciji Hercegnovskog Pozorišta.

 


TEKST............................. Marija Čolpa
REŽIJA............................ Slobodan Milatović
SONGOVI........................ Rambo Amadeus

ULOGE:
RANKO MILAČIĆ GENIJE.. Dušan Kovačević
ŽENA............................... Julija Milačić
DRAGINJA........................ Žužana Varga
ANĐELA........................... Nađa Čolpa / Jelena Bijelović

SCENOGRAFIJA................ Slobodan Milatović
KOSTIM.............................Izabela Matoš
DIZAJN / FOTOGRAFIJE.....Vojislav Vojo Kilibarda
PRODUKCIJA.................... Vitka Vujnović
                                         Milina Kovačević
MUZIČKI SARADNIK.......... Žužana Varga
ORGANIZACIJA................. Miroslav Bisenić
DIZAJN SVIJETLA.............. Pero Dubanek
TEHNIKA.......................... Čedomir Marić
                                         Miloš ZečevićRIJEČ REŽISERA:

       "Tačno prije godinu dana Suzana Pajović, likovni umjetnik, donijela mi je tekst Marije Čolpe Plan B. lako, na prvi pogled, ne pripada mom senzibilitetu, mojoj pozorišnoj poetici, nisam se dvoumio, odmah sam znao da ću uraditi taj komad. Šokantan i dobar tekst, kakav, čini mi se, radim po prvi put - savremen po temi, pripada realnom životu, riječju: istinit, skoro dokumentaran. Možda se neće prepoznati moj rukopis, moja imaginacija konceptualnosti; u Plan B sam pokušao da stilski pomirim naturalizam, dramsku strukturu i simboliku.          Rad na ovoj predstavi, za mene je potpuno novo iskustvo, što se odnosi i na glumačku igru, i na dramaturgiju, i na žanr... Toliko je drugačije da izvlačim sebe kao reditelja iz prvog plana i u prvi plan ističem tekst, a onda i glumce. Rekao bih da u PLAN B nesebično radim za druge, Rambo i ja kao da statiramo u ovoj predstavi. Za Juliju Milačić je ovo prva velika uloga. Žužana Varga je glumačko i pjevačko otkriće. Dušana Kovačevića sam odmah prepoznao kao Genija.       Plan B je veoma značajan - ovom predstavom promovišemo novog, vrlo dobrog autora, darovitog i zrelog dramskog pisca. Moram da zahvalim ljudima koji su to prepoznali, kao i ja- Hercegnovskom pozorištu i Rambu Amadeusu koji su nesebično podržali ovaj projekat. Predstava Plan B će dati novi impuls Hercegnovskom pozorištu i zbog toga što je rađena sa velikim brojem ljudi i saradnika iz grada: Izabela Matoš, Vojo Kilibarda... Herceg Novi ima toliko talentovanih ljudi... Dobra energija sa kojom svi radimo predstavu sigurno obećava dobro umjetničko djelo".

SLOBODAN MILATOVIĆ       Odvijanje kulturnih sadržaja u Budvi, usklađeno je sa glavnom turističkom sezonom. Gostovanje Hercegnovskog pozorišta sa predstavom Plan B bio je pun pogodak, najmanje iz dva razloga. Predstava, koja je već nakon malog broja izvođenja u nekoliko gradova Crne Gore postala hit, željno je iščekivana od ljubitelja scenske umjetnosti. Veliko prisustvo njenom izvođenju, iako se radi o vansezoni, potvrđuje kvalitet ove predstave, ali i opominje da je došlo vrijeme da se institucije kulture sa ovog području polako bude iz poprilično tvrdog zimskog sna.       Životna priča dvoje mladih prikazana je kroz izvanredno tumačenje uloga svih aktera ove predstave. Publika je veoma dobro prihvatila predstavu osjećajući koliko je ova priča realna, moguća, vjerovatna tu negdje pored nas. Iz kadra u kadar, publika se sve više saživljavala sa problemima dvoje mladih koji se vole, naslućujući šta je za njih jedino moguće rješenje - njihov razlaz. Stalni obrti - smijeh u sali izazvan pojedinim komičnim scenama, do emocija izraženih kroz potpuni muk i osjećanje patnje i bola i potajne nade da je sve ovo samo predstava a ne stvarni život.       Dugotrajni aplauz na kraju predstave, bio je najbolja potvrda koliko je publika bila zadovoljna prikazanim. Nije to samo prijatno provedenih sat vremena, nakon Plana B, još dosta dugo morate biti pod utiskom ove priče.