SADRŽAJ PO
OBLASTIMA
Književni programi
Likovni programi
Scenska umjetnost
Muzički programi
Arhivska i bibliotečka građa, studije, knjige...
Organizacije, institucije, društva
Manifestacije, festivali
Portreti
Muzejske izložbe
Galerije, foto reportaže, video zapisi
| Naslovna | O projektu | Saradnički program | Linkovi | Kontakt |
 
   
   
     

 

BRANKO ZENOVIĆ,
kompozitor i dirigent

 


Branko Zenović

       Branko Zenović, kompozitor i dirigent; rođen na Krstacu -Reževići (Petrovac na Moru) 15. marta 1935. godine. Muziku studirao na Muzičkoj akademiji u Beogradu. Od 1963. godine je neprestano u Radiju Crne Gore, izvršavajući brojne poslove i radne zadatke: od saradnika do glavnog i odgovornog urednika Muzičkog programa, VD direktora OOUR Orkestar i glavnog muzičkog producenta Radija. Bio je savjetnik glavnog i odgovornog urednika Radija Crne Gore. Prvi se u Crnoj Gori profesionalno bavio pisanjem aranžmana i komponovanjem zabavne muzike.

       Najpoznatije melodije su mu: „IZGUBLJENI KORACI" (Yu izbor za Pjesmu Evrope, Beograd 1966.) i „MOMA PRIMORKINJA" (Dani Yu zabavne muzike, Opatija 74). Često je formirao i vodio manje instrumentalne ansamble, snimajući za ргоgram Radija i nastupajući širom Crne Gore. Pokretač i organizator je prvog festivala zabavne muzike u Crnoj Gori (Titograd 1965). U ulozi aranžera i klaviriste 1967. godine formira i vodi prvi džez (diksilend) ansambl u Crnoj Gori.

       Kao dirigent Simfonijskog orkestra Radio-televizije Titograd i mješovitog hora „Stanko Dragojević" ostvario je veliki broj snimanja i javnih koncertnih programa, na kojima su učestvovali istaknuti domaći i strani umjetnici - solisti. Nastupao je u zemlji i inostranstvu.

       Bio je član odbora za muzičku djelatnost CANU, direktor festivala muzičkih umjetnika Jugoslavije - „DANI MUZIKE SV. STEFAN - BUDVA", potpredsjednik Saveza muzičkih umjetnika Jugoslavije, predsjednik udruženja muzičkih umjetnika Crne Gore itd.

Umro je 01.03.2005.g.


VAŽNIJI RADOVI:


       „PRIMORKINJA" - igra za orkestar, KONCERTNA SKICA - za klarinet i gudače, „15. april 1979." - svita za klavir i orkestar, dvije slike za orkestar -„LISTAJ, GORO" i „ LOVĆEN", dvije horske rukoveti s pjesmama Crnogorskog primorja, „DIPTIH 6" - radiofonsko (elektro - akustično) djelo i dr. Kompozicije su mu izvođene širom bivše Jugoslavije i u inostranstvu (Rusija, Bugarska, Slovačka, Rumunija, Holandija).

PRIZNANJA I NAGRADE:

       Orden rada sa srebrnim vijencem, Nagrada oslobođenja Budve, Godišnja nagrada Udruženja kompozitora Crne Gore, Nagrada Saveza estradnih radnika Jugoslavije, Nagrada Saveza muzičkih umjetnika Jugoslavije, više priznanja i nagrada od Jugoslovenske radio - televizije i Radio - televizije Crne Gore.