SADRŽAJ PO
OBLASTIMA
Književni programi
Likovni programi
Scenska umjetnost
Muzički programi
Arhivska i bibliotečka građa, studije, knjige...
Organizacije, institucije, društva
Manifestacije, festivali
Portreti
Muzejske izložbe
Galerije, foto reportaže, video zapisi

 
| Naslovna | O projektu | Saradnički program | Linkovi | Kontakt |

 

 

 

 

IN MEMORIAM

NIKOLA MIMO MITROVIĆ

 

 

       Legendarni crnogorski džezer Nikola Mimo Mitrović tragično je stradao u Budvi, u 69. godini života. Mitrović je trubu počeo da svira u budvanskoj Gradskoj muzici, kao srednjoškolac. Nastavio je da muzicira i tokom studija u Beogradu. Diplomirao je hemijsko inžinjerstvo na Tehnološkom fakultetu. Muzičko obrazovanje sticao je sistematskim samostalnim radom oslanjajući se na iskustvo i savjete do kojih je dolazio djelujući u orkestrima širom Evrope, od 1965. do 1978. godine.

       Stalni član Džez orkestra Radio televizije Beograd bio je od 1978. do 1988, seksteta Marković – Gut i povremeni član orkestra Duška Gojkovića i Lale Kovačeva „Trumpets and Rhythm Unit” gdje svira trubu i flugabon. Uspješno je gradio muzičku karijeru u Švedskoj koja je bila njegovo trajno boravište. Bio je stalni član orkestra Lansmuskien -Jamtlands Lan i big- bend-a High-Coast u kojem djeluju džez muzičari iz nekoliko gradova srednje Švedske. Kao član ovih orkestara i sastava nastupao je na mnogim džez festivalima u svietu.

       Predstavljao je Jugoslaviju 1983 u „All Stars Big Band”-u, orkestru Evropske muzičke unije za tu godinu, na džez koncertu u Stokholmu. Svirao je sa skoro svim vodećim južnoslovenskim džez muzičarima i brojnim internacionalnim zvijezdama kao što su: Teri Klark, Erni Vilkins, Elvin Kvin,Toni Skot, Keni Drejv. Snimio dvadesetak long plej ploča i muzičkih kompakt diskova. Bavio se pedagoškim radom, u državama eks Jugoslavije i Švedskoj.

       Od osnivanja Grada teatra u Budvi zalagao se da džez dobije tretman kao i ostale grane umjetničkog stvaralaštva, sa ambicijom da ustanovi Međunarodni džez festival i Internacionalnu ljetnju školu. U tom cilju, s prijateljima, a u okviru Festivala Grad teatar, posljednjih petnaestak godina organizovao je niz džez koncerata. U više navrata nastupao je i u Podgorici. Kao predavač, dao je svoj doprinos u prvoj godini sprovođenja nastave džeza kao izbornog predmeta u Srednjoj muzičkoj školi „Vasa Pavić”, školske 2006/2007 godine, u okviru reformisanog programa. Nedavno je otvorio beogradski džez-festival sa obnovljenim sekstetom Marković-Gut. Posljednji koncert u Crnoj Gori, sa svojim triom, imao je u knjižari „Karver”.

Tekst preuzet iz dnevnog lista Pobjeda, 27.01.2010.g.