SADRŽAJ PO
OBLASTIMA
Književni programi
Likovni programi
Scenska umjetnost
Muzički programi
Arhivska i bibliotečka građa, studije, knjige...
Organizacije, institucije, društva
Manifestacije, festivali
Portreti
Muzejske izložbe
Galerije, foto reportaže, video zapisi| Naslovna | O projektu | Saradnički program | Linkovi | Kontakt |
 
   
   
     

 


       Povodom obilježavanja 174 godine od rođenja Stefana M. Ljubiše, a u okviru Manifestacije „Ljubišini dani", održano je treće književno veče kojim je Osnovna škola dala svoj doprinos, proslavljajući time svoj rođendan i rođendan pisca čije ime nosi.       Medijator ove književne večeri bila je profesor književnosti i jezika Milena Radović-Savić koja je u pozdravnom govoru istaknula da je Stefan M. Ljubiša „svojim životnim djelom i perom urezao zauvijek zlatnu nit u istoriju svoje Budve".

Moderator profesor Milena Radović-Savić

       U čast piščevom rođendanu, pročitala je svoj književni tekst sa naslovom Stefan Mitrov Ljubiša i Isidora Sekulić - Ogled o pisanju 'krvavim mastilom'. Analizirajući ovo dvoje znamenitih pisaca 19-og i 20-og vijeka, zaključila je kazavši za književno djelo Stefana M. Ljubiše da je ono "duhovna i umjetnička vertikala na kojoj počiva kulturni identitet Crne Gore".


Na ovoj književnoj večeri predstavila je dječju poeziju bosanskohercegovačkog pjesnika Šime Ešića za koju je naglasila da ima naročitu vrijednost jer svoj poetski svijet Ešić prepoznaje "očima i mišlju djeteta".Izvode iz književnog prikaza o poeziji Sime Ešića profesorice Milene Radović-Savić čitale su njene učenice, kako je sama istaknula, "njene perjanice" - djevojčice VI i VII razreda njihove škole. Svojim nadahnutim čitanjem Ešićevih pjesama učinile su, zajedno sa, svojom profesoricom, da ovo književno veče bude ubilježeno u analu njihove škole kao još jedan u nizu darova kojim su one darovale školu, ali i rođendan znamenitog Stefana M. Ljubiše čije djelo ostaje kao amanet književne ljepote generacijama koje tek dolaze.