SADRŽAJ PO
OBLASTIMA
Književni programi
Likovni programi
Scenska umjetnost
Muzički programi
Arhivska i bibliotečka građa, studije, knjige...
Organizacije, institucije, društva
Manifestacije, festivali
Portreti
Muzejske izložbe
Galerije, foto reportaže, video zapisi

 
| Naslovna | O projektu | Saradnički program | Linkovi | Kontakt |

 

 

 

 

 

Komedija

ROMEO I JULIJA
NA NAŠ NAČIN

       U amfiteatru Akademije znanja u Budvi, u subotu 12. 02. 2011. godine izvedena je komedija "Romeo i Julija na naš način." U komediji su nastupili mali veliki glumci - učenici viših razreda druge osnovne škole u Budvi.Autor:
Vilijam Šekspir
Režija: Marija Majkić
Adaptacija teksta: Marija Majkić
Koreografija: Marija Majkić
Izbor muzike: Marija Majkić


Marija Majkić
Marija Majkić


       Ako ste se nekad zapitali  šta bi bilo sa Romeom i Julijom da su živjeli u savremenom dobu ili da li je vrijeme u kojem živimo uništilo ljubav i romantiku, odgovor ste mogli dobiti na najbolji mogući način prisustvujući izvođenju ove predstave sa sjajnim glumcima - učenicima viših razreda Druge osnovne škole u Budvi.


Lica:

Julija – Emilija Lalović
Romeo – Milan Milić
Grofica Kapulet – Jovana Krivokapić
Sluga Prtlja – Pavle Ivanović
Grof Đovani – Radomir Tešanović
Šekspir – Anastasija Stojanović
Baron Monteki – Rade Stanišić

Propovjednici, statisti:


Zvijezde – Anđela Labović i Milica Gazdić
mjesec i Rozalina – Nataša Jablan

       Priča oko Romea i Julije, odnosno ove predstave počinje polovinom oktobra prošle godine. Pripremajući se za obilježavanje Dana škole, koji je inače početkom februara, prof. Marija Majkić se prihvatila veoma zahtjevnog posla da za taj dan pripremi predstavu. Tih dana u školskoj biblioteci bilo je veoma živo jer se odvijala audicija i veliki broj učenika je imao želju da uzme učešće u ovoj predstavi. Da bi to i ostvarili, trebalo je da pripreme monolog po svom izboru i da prođu dosta strogu selekciju. Nakon podjele uloga krenulo se sa ozbiljnim radom i redovnim probama koje su izvođene u neadekvatnim i skučenim prostorima, biblioteke, zbornice i drugim za te namjene neuslovnim prostorijama škole.

       Na Dan škole 02.02.2011. godine predstava je izvedena dva puta. Pretpremijera je izvedena za učenike škole u 10h, a premijera u 17h. Oba izvođenja su bila izuzetno posjećena i propraćena sa veoma pozitivnim komentarima na jedno novo "čitanje" Šekspira kao i na nastup svih učenika u ovoj predstavi. To je bio povod da se ova predstava organizuje za građanstvo 12. 02. u zgradi Akademije znanja.

       Profesor Marija Majkić o predstavi kaže:
"Namjera mi je bila da približim učenicima najslavnijeg dramskog pisca svih vremena, i zainteresujem ih za njegovo djelo (ova slavna tragedija školska je lektira u prvom razredu srednje škole, za koju su, prema mom iskustvu učenici prilčno nezainteresovani).
Tragajući za pitanjima - šta bi bilo sa slavnim Romeom i Julijom da su živjeli u savremenom dobu, i da li je vrijeme u kojem živimo uništilo ljubav i romantiku, Šekspirova tragedija dočarana je modernim žargonom."

       "Izazov mi je bio dočarati stare vrijednosti novim pozorišnim izrazom, i napraviti miks starog i novog (zavađene porodice Kapulet i Monteki ratuju voćem i povrćem, i mrze se jer jedni jedu krempite drugi šampite, Šekspir sa lap topom, sluga u NIKE patikama, Romeo koji umjesto na balu igra uz rok muziku a pobjedu u dvoboju uz autentične korake mačevanja slavi uz muziku iz filma Roki Balboa... Julija podsjeća na modernu pepeljugu koja umjesto cipelice gubi maćehin novčanik...)

Teme su univerzalne i svevremene, dominantan motiv je ljubav, a provlače se motiv prijateljstva, kritika ljudskih mana npr. u vidu grofičine bolesne strasti za novcem kojim kvari nevini dječiji svijet. Trijumf ljubavi na kraju proslavljen je uz zvuke Bitlsa i naši mladi glumci nam pjevajući porucuju LJUBAV TO JE SVE."


       Po riječima Marije Majkić, prerađen tekst je bio inspirativan za učenike koji su rado dolazili na probe, bili kreativni te su i neke njihove ideje usvojene.

       Za sam nastup kaže: "Koliko sam primjetila, i mlađa i starija publika je gledala predstavu sa oduševljenjem, i uz poneku suzu, pa stičem utisak da sam uspjela u namjeri da napravim slojevit i kompleksan dramski prikaz u kojem ima za svakoga po nesto.
Nadam se da je Viljem Šekspir nakon ove predsave stekao nove obožavaoce!"

       Osim upornog rada učenika koji su igrali u ovoj predstavi, kao i profesorice Marije Majkić koja je sve ovo osmislila i vodila, svakako treba pomenuti i sve one koji su na bilo koji način doprinijeli da se ova predstava realizuje. Učesnici predstave ističu zahvalnost Jadranskom sajmu, izvršnom direktoru Rajku Bujkoviću; Televiziji Budva, tehničkom direktoru Goranu Solujiću koji su omogućili tehničku realizaciju izvođenja predstave; Festađunima, gospođi Verici Radunović na pozajmljenim kostimima; Radio Budvi i TV Budvi na medijskom sponzorstvu.

       Priča o ovoj predstavi se ovđe ne završava. Predstava tek počinje da živi i po riječima Marije Majkić predstoji gostovanje u Tivtu, pa opštinsko takmičenje i ako sve bude teklo po planu i nastup na državnom takmičenju.