SADRŽAJ PO
OBLASTIMA
Književni programi
Likovni programi
Scenska umjetnost
Muzički programi
Arhivska i bibliotečka građa, studije, knjige...
Organizacije, institucije, društva
Manifestacije, festivali
Portreti
Muzejske izložbe
Galerije, foto reportaže, video zapisi

 
| Naslovna | O projektu | Saradnički program | Linkovi | Kontakt |

 

 

JU "MUZEJI, GALERIJA I BIBLIOTEKA" BUDVA
SPOMEN DOM "STEFAN MITROV LJUBIŠA"

 

22.novembar 2011.

 

MULTIMEDIJALNI PROGRAM
"RIJEČI I IZRAZI MOGA KRAJA"

 

       Povodom obilježavanja Dana opštine u Budvi, učenici Druge osnovne škole izveli su prigodan program koji je realizovan u Spomen domu "Stefan Mitrov Ljubiša". U izvođenju programa učestvovali su učenici Literarno novinarske sekcije kojom rukovodi profesorica Zorica Joksimović, učenici Recitatorske sekcije, pod rukovodstvom profesorice Milene Radović-Savić i učenici Likovne sekcije pod rukovodstvom profesorice Ane Martinović. U dijelu realizacije programa, tehničku podršku pružila je TV Budva.

       U Spomen domu napravljena je izložba na kojoj su prikazane stare riječi i izrazi koji su se nekad koristili na ovom prostoru a koje je sakupio i zapisao i tako sačuvao od zaborava Stefan Mitrov Ljubiša. Učenici Literarno novinarske sekcije u saradnji sa učenicima Likovne sekcije su na izložbenim panoima ispisali stare riječi i izraze složene po azbučnom redu sa jasno istaknutim i likovno uobličenim početnim slovom. Rijetko smo u prilici da čujemo neku od ovih riječi i izraza, pa je ova izložba dobro došla kao podsjećanje na njih ali i vrijeme kad su one bile u upotrebi. Posebno je to interesantno u ovom vremenu kad smo zbog primjene raznih tehnoloških dostignuća često u prilici da koristimo strane riječi i razne kovanice. Organizovanje izložbe starih riječi i izraza koje je sakupio i sačuvao Stefan Mitrov Ljubiša u njegovoj rodnoj kući, ne samo da je logično, nego je upravo u tom prostoru izložba dobila pravu dimenziju.

 

 

 

       Učenici Recitatorske sekcije, govorili su izreke iz "Samopisa i kazalica" Stefana M. Ljubiše, i "Pričanja Vuka Dojčevića", a pod Ljubišinim motom da Riječi treba mjeriti, a ne brojati!, čime su potvrdili misao tumača Ljubišinog književnog djela da je njegovo pisanje ostalo za primjer vanrednog "pučkog krasnorječja".

 

 

       Nakon nastupa učenika Recitatorske sekcije prikazan je video zapis intervjua koji su napravili učenici Literarno novinarske sekcije sa dr Miroslavom Luketićem i nastavnikom Petrom Vukićevićem. Intervju sa dr Miroslavom Luketićem odnosio se na stare riječi i njihovu upotrebu u današnjem savremenom jeziku, a sa nastavnikom Petrom Vukićevićem na osnivanje muzeja u kojem su sakupljeni vrijedni eksponati sa ovog područja kao i o odnosu mladih prema nekim tradicionalnim vrijednostima.

 

Dr Miroslav Luketić
Dr Miroslav Luketić

 

Petar Vukićević
Nastavnik Petar Vukićević

 

VIDEO ZAPIS MULTIMEDIJALNOG PROGRAMA
(Fragmentarni prikaz)