SADRŽAJ PO
OBLASTIMA
Književni programi
Likovni programi
Scenska umjetnost
Muzički programi
Arhivska i bibliotečka građa, studije, knjige...
Organizacije, institucije, društva
Manifestacije, festivali
Portreti
Muzejske izložbe
Galerije, foto reportaže, video zapisi

 
| Naslovna | O projektu | Saradnički program | Linkovi | Kontakt |

 

 

20.11.2009.

DRUGA OSNOVNA ŠKOLA U BUDVI

- Školski čas sa književnikom Slavkom Ivanovićem,

- Promocija knjige "Zavisnost - ne hvala"

 

       U organizaciji školske biblioteke Druge osnovne škole u Budvi, održan je književni čas sa književnikom Slavkom Ivanovićem, predsjednikom Kluba ljubitelja knjige Fenix iz Podgorice. Razgovor sa književnikom je vodila prof. Marija Majkić, bibliotekar školske biblioteke Druge osnovne škole.Književni čas

       Književni čas je počeo predstavljanjem književnika Slavka Ivanovića. Moderator večeri prof. Marija Majkić je predstavila svog sagovornika ističući da se radi o književnom stvaraocu koji je napisao veliki broj knjiga i dobio veliki broj nagrada. Član je udruženja književnika Crne Gore i predsjednik Kluba ljubitelja knjige Fenix iz Podgorice.Slavko Ivanović


       Obraćajući se velikom broju prisutnih, autor o sebi kaze da je već u drugom razredu osnovne škole objavio prvu pjesmu, a da je prvu knjigu objavio u drugom razredu srednje škole. Na pitanje prof. Marije Majkić koliko je knjiga objavio, autor navodi četiri knjige poezije, 42 knjige iz domena priređivačkog rada, prije svega iz oblasti narodnog stvaralaštva naroda svijeta, zatim edicija "Tako su govorili pedeset najvećih umova svijeta" kao i knjige iz crnogorskog narodnog blaga kao što su Crnogorske narodne bajke, Crnogorske narodne poslovice i Crnogorske narodne basne.Moderator večeri, prof. Marija Majkić


       Komentarišući veliki broj nagrada koji je do sad dobio, autor ističe da su mu posebno drage one koje je ranije dobio kao što su Brankova nagrada i nagrada Miloš Crnjanski. Svakako najdraža nagrada je kad čuje da djeca i odrasli znaju njegove pjesme.
Za Klub ljubitelja knjige Fenix naglašava da je formiran da se bavi promovisanjem prave književnosti, zaštitom narodnog blaga od propadanja i da pruža pomoć seoskim školama.

       U drugom dijelu književnog časa promovisana je knjiga "Zavisnost - ne hvala" u kojoj su štampani nagrađeni radovi na literarnom i likovnom konkursu za učenike osnovnih škola Crne Gore.       Književnik Slavko Ivanović naglašava da je odziv na likovni i literarni konkurs na temu "Zavisnost - ne hvala" bio neočekivano veliki. Ističe kao interesantan podatak da se iz literarnih i likovnih radova lako uočava da djeca veoma dobro poznaju sve vrste zavisnosti. U nastavku pročitani su nagrađeni literarni radovi i saopštena imena dobitnika likovne nagrade.
       Prva nagrada za literarno stvaralaštvo pripala je Aleksandru Lekiću, učeniku VII3 odjeljenja, OŠ "Orjenski bataljon" Bijela, za pjesmu Budi jači. Dvije ravnopravne druge nagrade dobile su sestre Jovana i Jelena Glomazić, učenice VIII3 OŠ "Olga Golović", Nikšić. Treću nagradu osvojila je Slađana Bubanja učenica VII3 OŠ "Janko Mićunović", Moštanica, Nikšić.


BUDI JAČIO, druže bezimeni, kroz plač duše te zovem,
dječaka tužnog i bolnog što ga porok tlači,
odaberi već jednom ispravan put,
odluči se za život - od droge budi jači!

Posmatrao sam te, prijatelju moj,
(ja prijatelj kažem svakome koga volim)
gledao sam muke tvoje svakdanje,
jecao sam shvativši koliko te boli.

Pomoći ti želim, аl' još ne znam kako,
smisliću već nešto, a ti ostani u vjeri
da se lijek svemu na svijetu može naći,
samo čvrstom voljom život izaberi.

Odupri se lažnim vizijama svijeta -
na krilima dječje mašte u zvijezde se vini,
odupri se, junak budi, odlučno i hrabro kaži:
„Ne, neću nikada više
- izabrao sam život -
ne želim te surova smrti - izvini!"

Aleksandar Lekić VII-3
OŠ „Orjenski bataljon", Bijela


       Prva nagrada na likovnom konkursu dodijeljena je Milanu Zečeviću učeniku VIII3, OŠ "Olga Golović", Nikšić, za rad "Zona sumraka". Druga nagrada pripala je Vuku Lazareviću učeniku VII4 OŠ "Savo Pejanović", Podgorica, a treća nagrada Mileni Radović učenici VI razreda OŠ "Mojsije Stevanović", Manastir Morača.Prva nagrada na likovnom konkursu "Zavisnost - ne hvala"       U nastavku programa učenici Druge osnovne škole recitovali su svoje pjesme. Nastupili su: Bojana Tripković III-8 - pjesma "Mašta", Jovana Nikolić VI-3 - pjesme "Cipelice" i "To sam ja", Jana Pajović VI-2 - pjesma Jana, Marija Mladenović VI-2 - pjesma "Obradovala sam svoju mamu" i Zoraida Kaluđerović VII-3 - pjesme "Domovina" i "Najdraža moja"

Književnik Slavko Ivanović poklonio je biblioteci Druge osnovne škole 150 knjiga i pozvao i djecu i roditelje da ne samo čitaju nego i poklanjaju knjige biblioteci.Uručivanje knjiga za školsku biblioteku


Na kraju ove veoma prijatne književne večeri, prisutni su bili u prilici da razgledaju likovne radove učenika Druge osnovne škole na temu "Zavisnost - ne hvala". Po reakciji velikog broja učenika a i ostalih prisutnih moglo se zaključiti da se ovakva kulturna dešavanja trebaju što češće organizovati.