SADRŽAJ PO
OBLASTIMA
Književni programi
Likovni programi
Scenska umjetnost
Muzički programi
Arhivska i bibliotečka građa, studije, knjige...
Organizacije, institucije, društva
Manifestacije, festivali
Portreti
Muzejske izložbe
Galerije, foto reportaže, video zapisi


| Naslovna | O projektu | Saradnički program | Linkovi | Kontakt |
 
   
   
     

 

 

 

DRUGA LIKOVNA KOLONIJA "VILE LAPČIĆI 2009"

 

       Nakon jedanaest dana rada završena je Druga likovna kolonija "Vile Lapčići 2009".
Na završetku rada kolonije pripremljena je zajednička izložba radova.


Sa otvaranja izložbe

Velikom broju posjetilaca zahvalio se Ranko Pavićević, direktor "Art-Press" iz Budve, preduzeća koje se po drugi put javlja kao izuzetno uspješan organizator ove kolonije. Pavićević je govorio o radu kolonije, stvaraocima koji su učestvovali u njenom radu, kao i velikoj pomoći domaćina, vlasnika turističkog naselja "Vile Lapčići" Saše Franete koji je obezbijedio da učesnici kolonije imaju izvanredne uslove za rad.


Ranko Pavićević

Domaćin kolonije Saša Franeta, zahvalio se posjetiocima što su u velikom broju, po ne baš lijepom vremenu došli na otvaranje izložbe. Posebno je istakao veliko prijateljstvo koje je izgrađeno među učesnicima kolonije, kao i veoma pozitivnu atmosveru koja je vladala tokom trajanja kolonije. Izražavajući zadovoljstvo zbog uspješno završene Druge kolonije, najavljuje da se tu neće stati i da naredne godine treba očekivati Treću koloniju u Lapčićima.


Saša Franeta

Izložbu je proglasio otvorenom akademski slikar Mišo Vemić, inače jedan od učesnika kolonije. Kvalitet ovakvih druženja umjetnika nijesu samo u stvaranju umjetničkih djela već i u razmjeni mišljenja, slobodnim sugestijama u toku nastanka umjetničkog djela, priča o likovnom stvaralaštvu, veliko prijateljstvo koje se stvara valjda samo u ovakvim kolonijama, istakao je Vemić. Umjetnici su navikli da vrlo često rade u slabim i oskudnim uslovima, ali se domaćin ove kolonije potrudio da stvaraoci rade u idealnim uslovima - kazao je Vemić.


Mišo Vemić

U radu Druge likovne kolonije koja je počela 20. marta, učestvovali su renomirani akademski slikari iz Crne Gore i Srbije, kao što su:

Mišo Vemić iz Nikšića,
Marina Radulović iz Podgorice,
Naod Zorić iz Kolašina,
Gordana Gajin iz Beograda,
Bato Brajović iz Podgorice,
Milijana Vujović iz Budve,
Vladan Terzić iz Užica i
Luka Lagator sa Cetinja.

Gost Likovne kolonije je bio, akademski slikar: Ljubo Popadić iz Tivta.


Učesnici smotre sa organizatorom i domaćinom kolonijeMišo Vemić

Miomir Mišo Vemić je rođen 1954. godine u Donjoj Bukovici, Crna Gora. Diplomirao na Filozofskom fakultetu, odsijek slikarstvo u Nikšiću. Imao je 19 samostalnih i veliki broj grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu.
Osnivač i organizator Međunarodnog bijenala minijature Nikšić 2005. Učesnik brojnih kolonija kod nas i u inostranstvu. Dobitnik nagrade Zoran Matić na međunarodnoj koloniji Prilipac 2005.godine.
U Kragujevcu 2006. godine učešće na koloniji Mostovi Balkana.
Dobitnik nagrade za sliku na međunarodnom bijenalu akta, galerija Marko K. Gregovic Petrovac 2006.

Biografija preuzeta sa zvanicnog sajta autora (www.misovemic.com)

Radovi nastali na likovnoj koloniji u LapčićimaMarina Radulović

Marina Radulović je rođena 1961. godine u Sarajevu. Diplomirala je na Fakultetu likovnih umjetnosti u Beogradu u klasi profesora Mladena Srbinovića 1985. Magistrirala je na Fakultetu likovnih umjetnosti u Beogradu u klasi profesorice Mirjane Mihać 1988. Kao stipendista francuske vlade pohađa specijalističke studije na Ecole Nationale Superieure Des Beaux Arts u Parizu kod profesora Vlade Veličkovića 1998-99. Studijski je boravila u Francuskoj, Njemačkoj i Španiji. Od 1985 član je ULUCG.
Samostalno je izlagala u Beogradu, Parizu, Herceg Novom, Budvi, Nikšiću, Svetom Stefanu, Podgorici. Izlagala je na brojnim kolektivnim izložbama od kojih su značajnije u Beogradu, Parizu, Kopru, Kragujevcu.

Biografija preuzeta sa sajta www.startmontenegro.com.

Radovi nastali na likovnoj koloniji u LapčićimaNaod Zorić

Naod Zorić je rođen 1968. u Đurđevića Tari. 1993. završio Fakultet likovnih umjetnosti, odsjek slikarstvo na Cetinju, u klasi mr. prof. Dragana Karadžića. 1995. završio postdiplomske studije, odsjek slikarstvo u Beogradu, kod prof. Radomira Reljića. Član ULUCG. Dopitnik stipendije za talentovane studente. Živi i radi na relaciji Bar - Kolašin.
Imao je veliki broj samostalnih i grupnih izložbi. Učestvuje na likovnim kolonijama. Dobitnik je više nagrada za crtež i sliku.

Radovi nastali na likovnoj koloniji u LapčićimaGordana Gajin

Gordana Gajin, rođena 1966. godine u Beogradu. Slikarstvo učila u ateljeu Vase Dolovačkog od 1994-2000. godine, od kada samostalno radi i izlaže. Do sad je imala nekoliko samostalnih a učestvovala je na više grupnih izložbi.

Radovi nastali na likovnoj koloniji u LapčićimaBato Brajović

Rođen u Podgorici 17. juna 1939.
Osnovnu školu i Višu realnu gimnaziju završio u Podgorici
1958.-1963. studirao i diplomirao slikarstvo na Akademiji za likovne umjetnosti u Beogradu u klasi majstora - slikara Mila Milunovića
1965.-1967. postdiplomske studije na ALU u Beogradu kao vanredni student u klasi Milunovića i Zorana Petrovića
1969/70. kao stipendista Francuske u Parizu, pohađao grafički atelje Johna Fridlaenndera
Član ULUCG od 1968.-1973.
Predsjednik ULUCG u periodu 1991.-1995.
1992-1995. - Predsjednik Saveza udruženja likovnih umjetnika Jugoslavije od 1982. dobio zvanje Zaslužni likovni pedagog Jugoslavije
Saradnik u japanskoj ediciji Likovna pedagogija svijeta
Od 1983. član INSEA. Učestvovao na Regionalnom kongresu INSEA u Sofiji 1983. i na Svijetskom kongresu u Hamburgu 1987.
1990. izabran za člana Svijetskog savjeta INSEA (Internadonalne asocijacije za umjetničku edukaciju)
llustrovao više udžbenika, povremeno „Tribinu" i „Omladinski pokret"
1986, 1988, 1989, 1990. i 1991. učestvovao na Simpozijumu iz likovne pedagogije u Međunarodnom centru za pedagoška istraživanja (SIER) u Sevru- Francuska
1994. bio je učesnik susreta Likovnih pedagoga Berlina i eks Jugoslavije
1987.-1991. boravio u Parizu kao nastavnik jugoslovenske dopunske škole gdje je priredio više samostalnih izložbi i sprovodio stručno usavršavanje iz Istorije savremene umjetnosti na Sorboni, te stekao postdiplomske akademske stepene Maitrise i D.EA (diploma produbljenih studija) studijsko istraživačkim radovima „Savremena crnogorska umjetnost i Pariska škola" i „50te godine u savremenoj umjetnosti"
Ovo je 56. samostalna izložba i učestvovao na preko 200 kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu.
Dobitnik više nagrada i priznanja.

Radovi nastali na likovnoj koloniji u LapčićimaMilijana Vujović

Milijana Vujović, rođena je 14.03.1973. godine u Podgorici. Završila je Likovnu Akademiju na Cetinju 1996.godine, odsjek slikarstvo, u klasi profesora Smaila Karaila. Prvu samostalnu izložbu imala je 1997. godine u Podgorici, drugu u Danilovgradu. Treća izložba organizovana je u Modernoj galeriji u Budvi 2008. god. Takođe 2008. godine organizovana je četvrta samostalna izložba u Galeriji "Buća" u Tivtu. Izlagala je na više kolektivnih izložbi, Tradicionalna izložba ULUCG, Decembarski likovni salon. Učestvuje na likovnim kolonijama.

Član je Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore od 1998.godine. Deset godina radi kao profesor likovne kulture, a zadnjih pet živi u Budvi i radila je u OŠ "Stefan Mitrov Ljubiša". Sada radi u Drugoj osnovnoj školi u Budvi.

Radovi nastali na likovnoj koloniji u LapčićimaVladan Terzić

Rođen u Beogradu 1953.godine.
Završio Akademiju umetnosti u Novom Sadu, slikarstvo kod profesora Dušana Todorovića, crtanje kod profesora Milana Blanuše.
Član ULUS-a. Živi i radi u Užicu, kao slobodni umjetnik.

Radovi nastali na likovnoj koloniji u LapčićimaLuka Lagator

Rodjen 08.12. 1945. godine, na Cetinju.
Član Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore od 1978.godine.
Član Udruženja karikaturista Crne Gore od osnivanja - 1996.godine.
Boravio je i radio u brojnim likovnim kolonijama u zemlji i u inostranstvu.
Do sada je imao 21 samostalnu izložbu slika, a učestvovao je na preko 200 zajedničkih izložbi slika u zemlji i u inostranstvu.
Imao je 11 samostalnih izložbi karikature, a učestvovao je na preko 170 kolektivnih izložbi karikature širom svijeta.
U raznim listovima i časopisima objavio je preko 3.500 radova.
Objavio je tri knige karikature, od kojih je »Slično« prva knjiga stripa objavljena u Crnoj Gori.
Autor je dva kratka umjetnička filma: «Sizifov put« i »Sizifov trud«.
Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja, od kojih 30 u internacionalnoj konkurenciji, a od strane specijalizovanog časopisa za karikaturu »Kart« iz Zemuna dva puta je proglašavan za karikaturistu godine u SRJ.
Dobitnik je velikog broja nagrada za oblast slikarstva i karikature.

Radovi nastali na likovnoj koloniji u LapčićimaLjubo Popadić

Rođen 1961. godine u Zrenjaninu. Akademiju likovnih umetnosti, smer slikarstvo, završio u Novom Sadu 1968, god. u klasi profesora Jovana Rakidzića. Član ULUM od 1994.god. Danas, kao slobodni umjetnik živi i radi u Tivtu.
Do sad imao 20 samostalnih izložbi. Učestvovao na velikom broju kolektivnih izložbi.


Rad Ljuba Popadića