SADRŽAJ PO
OBLASTIMA
Književni programi
Likovni programi
Scenska umjetnost
Muzički programi
Arhivska i bibliotečka građa, studije, knjige...
Organizacije, institucije, društva
Manifestacije, festivali
Portreti
Muzejske izložbe
Galerije, foto reportaže, video zapisi


 
| Naslovna | O projektu | Saradnički program | Linkovi | Kontakt |

 

 

 

29.09.2010.

BEČIĆI, hotel "Gaga"

TREĆA MEĐUNARODNA LIKOVNA KOLONIJA

 

       Septembar je na izmaku. Na crnogorskom primorju, turističke teme se polako povlače i ustupaju mjesto novim sadržajima koji uveliko oplemenjuju period van sezone. U prilici smo da vam predstavimo jedan takav sadržaj kulturnog karaktera koji se odvijao u drugoj polovini septembra, a finale tog događaja je bilo 29.09.2010. Radi se o Trećoj međunarodnoj Likovnoj koloniji koja je održana u Bečićima u hotelu "Gaga".

       Mjesto održavanja Likovne kolonije u svakom pogledu je više nego inspirativno za kreativan umjetnički rad. Prirodne karakteristike Bečićke plaže, more i planinski masiv u neposrednom zaleđu, dovoljan su i siguran motiv za umjetničko izražavanje. Kad se ovim prirodnim preduslovima doda dobar domaćin, odnosno odlični uslovi za rad i boravak učesnika kolonije i izvanredna organizacija cijelog događaja onda su stvoreni svi preduslovi za veoma uspješan rad.


Bečićka plaža
Bečićka plaža


Rafailovići
Rafailovići
Hotel "Gaga" Bečići
Hotel "Gaga"


       Za dobar rad kolonije i uspješno finale tj. završnu izložbu, uz prethodno navedene preduslove potrebno je još "samo" imati kvalitetan sastav umjetnika. Na ovogodišnjoj Likovnoj koloniji u hotelu "Gaga" učestvovali su: Ljubo Popadić iz Tivta, Lazar Marković iz Novog Sada, Dušica Pejić iz Mladenovca, Luka Lagator sa Cetinja,  Marina Radulović iz Podgorice, Bato Boljević iz Budve, Svetlana Ninković iz Novog Sada, Nikola Radović iz Priboja, i Goran Stojanović iz Smederevske Palanke. Kao što se iz prikazanog sastava vidi, kvaliteta nije nedostajalo, a domaćin Jadranka Kuljača i organizator izložbe Ranko Pavićević su stvorili uslove da taj kvalitet tokom trajanja kolonije dođe do izražaja i na završnoj izlozbi zasija u punom sjaju.

       Neposredno prije otvaranja izložbe posjetili smo umjetnike i zabilježili završne pripreme za sam čin otvaranja. Svi su bili maksimalno angažovani, tražeći najbolje rješenje za postavku radova, organizaciju otvaranja i sl. Ništa se nije prepuštalo slučaju, pa smo tako zabilježili radne konsultacije domaćina i organizatora kolonije.


Jadranka Kuljača i Ranko Pavićević
Jadranka Kuljača i Ranko Pavićević


       Vladalo je veliko interesovanje za otvaranje izložbe, pa je bilo dosta ljubitelja umjetnosti koji su i prije samog otvaranja željeli da pogledaju radove i da nešto više saznaju o njima u direktnom kontaktu sa autorima.Razgledanje radova i razgovor sa umjetnicima


       Na ceremoniji otvaranja, prvo se obratio organizator izložbe Ranko Pavićević, publicista i novinar iz Budve. Zahvalio se domaćinu, učesnicima Likovne kolonije, kao i velikom broju prisutnih na otvaranju. Izrazio je uvjerenje da će se ova već tradicionalna likovna manifestacija nastaviti i narednih godina.

       Izložbu je otvorio i o radu Likovne kolonije govorio Luka Lagator, slikar i karikaturista. Zahvalio se domaćinu, gospođi Jadranki Kuljači na veoma toplom prijemu učesnika, kao i organizatoru gospodinu Ranku Pavićeviću na odličnoj organizaciji kolonije. Luka Lagator ističe da je bilo divno stvarati ovih deset dana u ovakvom društvu umjetnika i u ovakvom kutku Mediterana. Ako se pogledaju radovi, po riječima Lagatora, vidi se deset različitih "rukopisa". I ako su se možda očekivali motivi Mediterana, treba imati na umu da je svaki umjetnik, iz ateljea donio sa sobom neku svoju notu, neku svoju gamu, ali da ipak na svakom platnu sigurno ima neki djelić Mediterana, naglašava Lagator.


Otvaranje izložbe Likovne kolonije u Bečićima
Sa otvaranja izložbe


Luka Lagator
Luka Lagator otvara izložbu


       Nakon otvaranja izložbe posjetioci su imali priliku da pogledaju i zaista uživaju u izvanrednim radovima koji su nastali u periodu od deset dana rada Likovne kolonije.


Rad Gorana Stojanovića


Rad Gorana Stojanovića
Radovi Gorana Stojanovića


Rad Ljuba Popadića


Rad Ljuba Popadića
Radovi Ljubomira Popadića


Rad Bata Boljevića


Rad Bata Boljevića
Radovi Bata Boljevića


Rad Marine RadulovićRadovi Marine Radulović


Rad Luke Lagatora


Rad Luke Lagatora
Radovi Luke Lagatora


Rad Nikole Radovića


Rad Nikole Radovića
Radovi Nikole Radovića


Rad Dušice PeićRadovi Dušice Peić


Rad Lazara Markovića


Rad Lazara Markovića
Radovi Lazara Markovića


Rad Svetlane Ninković


Rad Svetlane Ninković
Radovi Svetlane Ninković


       Učesnici kolonije, posjetioci izložbe i domaćini, u prijatnom ambijentu, uz veoma bogatu trpezu koja priliči pravom domaćinu, nastavili su višesatno druženje.


Učesnici kolonije


Zabava nakon otvaranja izložbe