SADRŽAJ PO
OBLASTIMA
Književni programi
Likovni programi
Scenska umjetnost
Muzički programi
Arhivska i bibliotečka građa, studije, knjige...
Organizacije, institucije, društva
Manifestacije, festivali
Portreti
Muzejske izložbe
Galerije, foto reportaže, video zapisi| Naslovna | O projektu | Saradnički program | Linkovi | Kontakt |
 
   
   
     

Septembar, 2008.

JU SPOMEN DOM "REŽEVIĆI"
"Fešta od smokava "

 Smokva se svojom hranljivošću i ljekovitim svojstvima izdiže iznad drugog voca. Ona je tipično mediteransko voće, ovalnog ili kruškastog oblika. Mogu biti bijele, crne i crvene a spoljašnja boja varira od svijetlozelene, zlatne, smeđe pa sve do tamnoljubičaste.
Cijela je smokva jestiva. Jede se svježa i susena.

Salata sa smokvama

Preko rikule poslužite svježe smokve narezane na četvrtine, narendani mladi kozji sir, pospite obiljem nasjeckanih listova svježeg bosioka i prelijte prelivom od limunovog soka, maslinovog ulja, soli i bibera.

Ovu salatu služite kao predjelo ili malo jelo u vrelim ljetnjim danima. Osvježavajući ukus svježlh smokava, rikule, mladog kozjeg sira i bosioka će samo u nekoliko minuta donijeti dašak mediterana i na vašu trpezu.

Zamotuljci sa smokvama

Ispržite palačinke. Suve smokve, šećer, sok od narandže, brendi, klinčić i cimet dinstajte na laganoj vatri oko 20 minuta dok ne dobijete gusti fil. U svaku palačinku stavite fil od smokava, vežite u zamotuljak i služite
uz to vanilin šlag krem u koji ste dodali maskarpone.

U zabavnom dijelu programa nastupila je Ženska vokalna grupa "Harmonija" iz Budve.


Veliki broj posjetilaca proveo je prijatne trenutke, u društvu ljunaznih domaćina, isprobavajući razna jela od smokava. Zaista, bila je to prava Fešta od smokava.