SADRŽAJ PO
OBLASTIMA
Književni programi
Likovni programi
Scenska umjetnost
Muzički programi
Arhivska i bibliotečka građa, studije, knjige...
Organizacije, institucije, društva
Manifestacije, festivali
Portreti
Muzejske izložbe
Galerije, foto reportaže, video zapisi| Naslovna | O projektu | Saradnički program | Linkovi | Kontakt |
 
   
   
     

JU "MUZEJI, GALERIJA I BIBLIOTEKA" BUDVA
MODERNA GALERIJA, JUL 2007.
Skulpture:
Miodrag Šćepanović

 


U pitanju su nevelike skulpture - zgusnuta stvarnost, data svedenom i elegantnom formom, oslobođenom uzgrednosti i dekorativnosti ali monumentalna u svom izrazu. lako manjeg formata one dostojanstveno kordiniraju u prostoru. Sanjalačka i fina po svojim skulptoralnim valerima, veoma osjećajna i ljudska, otkriva nam umjetnika koji sa izraženom smjelošću prilazi materijalu unoseći u njega maksimum svog izraženog stvaralačkog senzibiliteta. Otuda su Šćepanovićeve skulpture plod osobene likovne izražajnosti, posebne ljepote, snage i emotivnosti. Jedna od takvih u nizu je "Sigurnost" za koju je dobio nagradu za skulpturu na Jesenjem salonu u Parizu 2006. Iz nje isijava energija satkana od čestitosti, dosljednosti i ljubavi.


Kamen uzet iz prirode zrači unutrašnjom energijom koju vajar dlijetom obuzdava i tako udahnjuje vitalnost stvorenim ženskim ili životinjskim oblicima. Izuzetno jednostavne u formalno - vizuelnom ali složene u izražajnom smislu, pa se zato autor bori sa izabranim materijalom, u kome nastaju oblici koji tu borbu zatvaraju u cjeline reflektujući dualizam lirskog i izražajnog. Tako se sve zajedno prožima, dopunjuje odnjegovano i oplemenjeno dubokim Ijudskim osjećajima. Pretočeno u izražajne oblike, vajarsko djelo Miodraga Šćepanovića dodiruje slojeve arhetipskog u htijenju da uroni u prirodu, raščita njene zakonitosti i postane dio sveopšteg univerzuma.


Naglašena prirodnost ovih skulptura izražava njihovu fizičku moć a prioritet čulnog podstiče da se forma razvije do njenog punog prostornog postojanja. Svaka ponaosob odražava univerzalnost arhetipa i svedenost naznaka koju uspješno mogu da izraze samo iskonske forme.


Sve što izlazi ispod umjetnikovog dlijeta su najfinija psihološka nijansiranja izmamljena iz amorfne mase, čudesno i lijepo raspjevana u zvonkosti svog materijala i gracilnosti. U njoj ima nečeg što će njegovom tvorcu obezbijediti ono izuzetno ime u našoj savremenoj umjetnosti koje se može odrediti kao umjetnik za sva vremena.

Dragana Ivanović