SADRŽAJ PO
OBLASTIMA
Književni programi
Likovni programi
Scenska umjetnost
Muzički programi
Arhivska i bibliotečka građa, studije, knjige...
Organizacije, institucije, društva
Manifestacije, festivali
Portreti
Muzejske izložbe
Galerije, foto reportaže, video zapisi| Naslovna | O projektu | Saradnički program | Linkovi | Kontakt |
 
   
   
     

JU "MUZEJI, GALERIJA I BIBLIOTEKA" BUDVA
MODERNA GALERIJA, NOVEMBAR 2007."TRAGOVIMA NAŠEG POSTOJANJA"
JUBILEJ 35 GODINA MODERNE GALERIJE
 


Posljednjih godina, na naše veliko zadovoljstvo, imali smo uspješnu saradnju sa „Gradom teatrom" kroz zapažene postavke Mihaila Jovićevića, Маrка Musovića kao i dvije posthumne izložbe posvećene Filu Filipoviću i Stevanu Luketiću.
Kao još jedan oblik saradnje ove dvije institucije kulture bila je izložba „Savremeni ekspresionisti" u ljeto 2004. godine u galerijskom prostoru „Citadela" gdje su gosti Budve, kao i ljubitelji slikarstva imali priliku da tokom trajanja Festivala pogledaju izbor iz ove vrijedne i značajne kolekcije koja čini okosnicu fundusa budvanske Moderne galerije.
Treba pomenuti i saradnju sa Kulturnim centrom iz Novog Sada koji se predstavio radovima umjetnika, kroz čija smo djela mogli doživjeti sveukupno kretanje u likovnoj umjetnosti ovog grada pobratimljenog sa Budvom.
Nije suvišno istaći nastojanje da ovdašnju javnost upoznamo i sa radovima naših umjetnika koji godinama žive i uspješno stvaraju u Parizu, a to su: Ljuba Popović, Ljubinka Jovanović Mihailović, Dado Đurić, Milan Cile Marinković, Drago Dedić i Miloš Šobajić.

Jubilej je prilika da istaknemo još jednu od bitnih djelatnosti budvanske Galerije a to je saradnja sa srodnim institucijama u drugim centrima. Takva saradnja je prvenstveno imale za cilj da prezentuju najznačajnija djela iz našeg fundusa, prije svega slike iz zbirke ekspresionista. Pomenuta zbirka je prvi put, poslije Budve, plasirana javnosti u Kotora, Dubrovniku, Beogradu, Sarajevu, Novom Sadu, Podgorici, Čačku, Nikšiću i Užicu.
U proljeće 1999. godine Galerija iz Budve je bila organizator izložbe savremenog crnogorskog slikarstva „Montenegro art 2000" u Ljubljani, a potom u sarajevskoj galeriji „Colleginm artisticum".
Dva ulja na platnu sa motivima Budve čuvenog hrvatskog slikara Marina Tartalje rađena 1968 -1969 godine, našla su istaknuto mjesto na njegovoj velikoj retrospektivi u galeriji „Klovićevi dvori" u Zagrebu, da bi kasnije istu prezentaciju pogledala likovna publika u splitskoj Galeriji umjetnina. Tim povodom publikovan je bogato opremljen monografski katalog u kome su na adekvatan način predstavljene slike iz budvanske Galerije.
Marta 2005. godine na izložbi pod nazivom „Vrhovi savremene crnogorske umjetnosti", održanoj najprije u pariskom Kulturnom centru, a zatim u crnogorskom konzulatu u Bariju, među dvadeset slika i skulptura, po želji autora izložbe, istoričara umjetnosti Ognjena Radulovića, uvršteno je platno Fila Filipovića koje je vlasništvo budvanske Moderne galerije od 1972. godine, tačnije od njenog formiranja.
U okvira „Barskog ljetopisa" u avgustu 2007. realizovanaje zanimljiva izložba „Hercegnovska likovna škola - đaci i profesori" čiji se autor odlučio za ulje na lesonitu „Rakovi" iz 1968.godine Petra Lubarde, jedno od kapitalnih djela Moderne galerije.


Sagledavajući djelatnost Moderne galerije u posljednih pet godina, možemo istaći da je njen fundus znatno obogaćen novim slikama, skulpturama, grafikama, akvarelima i da se trenutno u njemu nalazi 335 vrijednih djela, koja su najvećim dijelom putem poklona našla mjesto u adekvatnim zbirkama. Nastojimo, da uz pomoć i razumjevanje našeg osnivača SO Budve, damo poseban akcenat zbirci zavičajnih slikara, prvenstveno misleći na radove braće Bocarić, kako bismo upotpunili već vrijednu kolekciju djela ovih značajnih umjetnika rođenih u Budvi. Samim tim, pruža nam se mogućnost prezentovanja ovako jedinstvene zbirke u dragim kulturnim centrima i van crnogorskih prostora.


Svakako, treba naglasiti, da se u posljednje dvije godine znatno povećao broj godišnjih izložbi, tako da smo u 2007. organizovali 14 izložbi na kojima su predstavljena djela afirmisanih autora, nagrađivanih i van državnih granica: profesore Likovne akademije iz Srbije, nagrađene studente završne godine Fakelteta likovnih umjetnosti na Cetinju, brazilskog i ruskog umjetnika, zatim nekadašnjeg učesnika Bijenala u Veneciji, kao i stvaraoca koji je dao osoben pečat savremenoj crnogorskoj skulpturi i na osoben način, u kamenu - iskonskom materijalu, stvorio jedinstvene oblike visokih estetskih i misaonih vrijednosti. Izlagačku sezonu smo priveli kraju djelima srednje i mlađe generacije umjetnika sa naših prostora, da bi jubilarna izložba obuhvatila radove koji će svakako obilježiti jedan period i ostaviti značajan trag u postojanju Galerije u Budvi.

Tri i po decenije u radu jedne institucije kulture je dovoljno dug period za detaljnije sagledavanje njenog uspjeha i, bez obzira na teškoće opšteg i subjektivnog karaktera sa kojima se sretala tokom proteklih godina, budvanska Moderna galerija je svojim kvalitetom i renomeom potvrdila ispravnost postavljenih ciljeva. Dostigla je zavidan nivo i postala prestižan prostor u kojem žele i treba da izlažu oni najbolji, ali isto tako otvara svoja vrata mladima koji imaju za cilj afirmaciju i kvalitet.

     Budva, novembar 2007.                                                                                     Dragana lvanović