SADRŽAJ PO
OBLASTIMA
Književni programi
Likovni programi
Scenska umjetnost
Muzički programi
Arhivska i bibliotečka građa, studije, knjige...
Organizacije, institucije, društva
Manifestacije, festivali
Portreti
Muzejske izložbe
Galerije, foto reportaže, video zapisi 
| Naslovna | O projektu | Saradnički program | Linkovi | Kontakt |

 

 

 

JU "MUZEJI, GALERIJA I BIBLIOTEKA" BUDVA
MODERNA GALERIJA

 

07.10.2011.

 

IZLOŽBA RADOVA
JELENE JOVANČOV

 

      U Modernoj galeriji u Starom gradu, u petak 07. oktobra otvorena je samostalna izložba umjetničkih radova Jelene Jovančov, pod nazivom ''Iluzivna stvarnost ili lažna stvarnost u refleksijama''. Izložbu je otvorila istoričarka umjetnosti Ljiljana Zeković.

 

Jelena Jovančov - Izložba u Modernoj galeriji u Budvi
Jelena Jovančov

 

       Jelena Jovančov (1982; Podgorica) diplomirala je na Fakultetu likovnih umjetnosti Cetinje (Grafika) 2007.godine u klasi profesorke Anke Burić, gdje je i magistrirala 2010.godine sa odbranjenom  temom „Iluzivna stvarnost ili lažna stvarnost u refleksijama“. Član je Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore od 2008.godine. Studijski je boravila u Pont-Avenu školi savremene umjetnosti (Francuska) 2008.godine. Dobitnica je nagrade za grafiku FLU Cetinje 2006.godine i nagrade „Lubarda, Milunović, Stijović“ Udruženja likovnih umjetika Crne Gore 2009.godine.
Imala je pet samostalnih i preko trideset grupnih nacionalnih i internacionalnih izložbi.

Samostalrte Izložbe:

01/2011. Galerija SKC, 19-31. Januar 2011 .godina/ Novi Beograd, Srbija
12/2010. Gradska galerija Kotor, "liuzivna stvarnost ili lažna stvarnost u refleksijama", Crna Gora
07/2010. Magistarska izložoa - "lluzivna stvamost ili lažna stvarnost u refleksijama", FLU-Cetinje, Crna Gora
11/2007. Izložba grafike - Galerija „Veiimir A. Leković" Bar, Сrnа Gora
09/2007. Diplomska izložba - Fakultet likovnih umjetnosti Cetinje, Crna Gora
05/2007. JU "Muzeji, Galerija i Biblioteka" Budva, Ćrna Gora

Značajne selektovane međunarodne izložbe:

08/2011. Boje granica - izložba u okviru projekta TUR. GRATE 2, 17-31 .avgust, Arheološki muzej Igumenica, Grčka 08/2011. Boje granica - izložba u okviru projekta TUR. GRATE 2, Dvorac kralja Nikole, Bar Crna Gora, 10-30. avgust
               2011./ Selektor: istoričarka umjetnosti Anastazija Miranović, Organizator: Turistička organizacija Bar
06/2011. NordArt 2011 - Kunstwerk Carlshütte/ KIC-Kunst in der Carlshütte, Budelsdorf, Deutschland
06/2011. X Međunarodno Bijenale Grafike - Acqu Terme, Italija
03/2011. 6 Međunarodno kvadrijenale drvoreza/ KIWA #6 Exhibition Куото, Japan
11/2010  Godišnja izložba galerija "Bох Heart", Pittsburgh, PA USA
11/2010  I Međunarodna izložba grafike-Etching masters exhibition "STRONG WATER/Galerija "Antonia"-Riga. Letonija
08/2010. Međunarodno Trijenale proširenih umetničkih medija Beograd 2010.
02/2010. IEEB (International Experimental Engraving Biennial) project: EXPERIMENTAL PRINTMAKING - online
               projects/ Međunarodno bijenale ekspermentalne grafike - Bucharest, Rumunija
11/2009. Umjetnička grafika i savremeni mediji - Dvorac Petrovića, Podgorica, Crna Gora
03/2009. Umjetnička grafika i savremeni mediji - Moderna Galerija Subotica "Umjetnički susreti" Subotica, Srbija 12/2008. Izložba škole Savremene umjetnosti Pont-Aven, Francuska - CIAC - Centre International d'Art Contemporain,
               Pont-Aven, France

 

 

Ljiljana Zeković - Otvaranje izložbe Jelene Jovančov u Budvi
Ljiljana Zeković

 

       U katalogu koji prati izložbu, Ljiljana Zeković, istoričarka umjetnosti je zapisala sljedeće o umjetničkom stvaralaštvu Jelene Jovančov:

       "Na izložbi pod nazivom lluzivna stvarnost ili lažna stvarnost u refleksijama, grafičarka Jelena Jovančov bavi se fenomenom stvarnosti koju posmatra kroz prizmu perceptivne iluzije i njene fizičke projekcije, odraza-refleksije. Zapravo, viđeno kao opsjena, varka predstavlja apsolut njenih kreativnih promišljanja. Reminiscencije Jeleninog idejnog polazišta možemo naći u Platonovom mišijenju da umjetnička slika, zapravo, predstavlja „odraz odraza".

       U procesu rada Jelena koristi posredno sredstvo komunikacije sa realnošću, fotografiju kojom bilježi jedinstvene i vremenski neponovljive trenutke iz svog okruženja, kao zapise, tragove koje smišljeno preoblikuje u maštovit simbolizam. "Tu se dakako ne radi o nekom 'fotografskom' preslikavanju: podražavanje je tu tvorevina uobrazilje i maštovit simbolizam, a upravo zbog toga što se njime ne tvrdi ni istinitost ni lažnost, оnо se obraća osećajnom delu Ijudske duše". Grafičke listove realizuje tehnikom duboke i visoke štampe i njihovim kombinacijama, i svedenom skalom tonova plave, narandžaste, tamnožute, oker i sive boje, kojima postiže složene kompozicijske strukture.

 

 

       Šta je nа njenim slikama stvarnost, a šta opsjena, i koliko jedno drugo uslovljavaju, teško je odgovoriti, ali ovom našom dilemom umjetnica je postigla svoju namjeru da nas podstakne da razmišljamo o vlastitom licu i naličju, da se suočimo sa našom sjenkom -"izobličenom kopijom realnosti bez prave realnosti". Princip dualizma nа kojem počiva mikrokosmička i kosmička cjelokupnost predstavlja osnov njenih ličnih i likovnih aspiracija. Međutim, forma i nјеnа sjenka nе mogu se pretpostaviti bez svjetlosti koja na određenim vodenim, uglačanim i staklastim površinama stvara različiti spektar refleksija.

 

 

       U ciklusu Odrazi - Refleksi ljudski lik, bez identifikacionog određenja, javlja se kao sjenka u mirnoj vodi, silueta, koja postaje naličje prirodnom obliku, ponovo "otjelovljenom" refleksijama svjetlosti nа vodi. Umjetnik je vidi kao izokrenutu, bestežinsku formu koja se kreće u prostoru apsurda, gdje nebo i zemlja-voda mijenjaju prirodni položaj. Razvijajući ovu temu Jelena na triptihu Gaženje refleksa fizičko stanje - kretanje, posmatra kroz psihološku dimenziju. Ona polazi od pretpostavke da nezadovoljni čovjek, suočen sa samim sobom i svojom realnošću teži da je poništi, da je negira. Da bi ga u radu Zamrznuto - nepomično kretanje dovela u stanje pasivnosti, mirovanja, kao multiplikovani - duplicirani odraz nastao udvajanjem presječene figure, svedene na donje ekstremitete. Usredsređivanjem pažnje na noge Jelena pojedinačnom daje značenje opšteg - društva koje počiva na filozofiji apsurda i otuđenosti.

 

 

       Osim čovjeka i njegovih iluzornih stanja, Jelena kao motiv izdvaja pejzaže. Sa fotografija ga prenosi u grafiku Apstraktni pejzaž - refleksija nemoguća veza i postavlja kao friz, jedinstvenu sliku na kojoj evidentira promjene koje se odvijaju u periodu od svitanja do sumraka, u različitim godišnjim dobima. To su primorski predjeli na kojima se nebo reflektuje u vodi i stvara vizuelne senzacije kojima se realna slika transformiše u asocijativne i apstraktne prizore i оnо iluzivno i fantastično u njima. Na ovim radovima dominiraju plava, ljubičasta, žuta i crvena boja koje imaju simboličko-psihološko značenje. Intimne refleksije psihološkog višeznačja nalazimo na grafikama Bunara I i II. Jelena radi i nekoliko varijanti kompozicija pod nazivom Most u kojima smjenjivanjem horizontala i vertkala stvara „konstrukcije" u formi svastike - kukastog krsta, koji osim kompozicijskih konstanti kojima se uspostavlja logičnost, mir, ravnoteža i red, postaje prostor u kojem umjetnica razvija svoja emotivna stanja. Ona ih razvija na lirski intoniraim grafikama Alisa u zemlji čudesa i Neopipljiva, nedodirnuta stvarnost na kojima kroz motiv lišća aludira nа temporalnu prolaznost i nestalnost.

 

 

       U djelu Jelene Jovančov svjetlost predstavlja primarni element u rješavanju strukturalnih problema. Tim prije što refleksije koje je fasciniraju nastaju prelamanjen svjetlosti nа određenom objektu. Od njenog intenziteta zavisi jasnoća formi. Tako grafike Segmenti refleksije - blenda koje predstavljaju logičan slijed prethodnih radova, kao njihova slobodnija, apstraktna varijanta, sa izlomljenim geometrijskim formama, umjetnica realizuje kombinacijom i premještanjem isječaka matrice. Povezivanje sa blendom koja radi po principu zenice oka koja zaustavlja višak svjetlosti i tako omogućava pravilno eksponiranje, ona iluziju realnog zamjenjuje sopstvenom iluzijom - sopstvenim unutrašnjim refleksijama.

 

 

       U koncepcijskom razvoju svoje ideje koja polazi od percepcije iluzije i veze stvarnosti i refleksije Jelena realizuje ambijente-instalacije 4 godišnja doba povezivanjem grafičkh listova, papira, kolaža na drvetu (panju hrasta, duda, bukve i smokve kao metaforama godišnjih doba) sa ogledalom u kojem se odražavaju objekti i nebeski beskraj.
Jelena Jovančov pripada mladoj generaciji talentovanih crnogorskih slikara koji su se istakli likovnom inventivnošću i stvaralačkim zanosom, umjetnicima koji traže i nalaze svoje mjesto na globalnoj likovnoj sceni".

 

 

Fotografije su vlasnistvo Butua.com i mogu se preuzimati samo uz navođenje izvora.