SADRŽAJ PO
OBLASTIMA
Književni programi
Likovni programi
Scenska umjetnost
Muzički programi
Arhivska i bibliotečka građa, studije, knjige...
Organizacije, institucije, društva
Manifestacije, festivali
Portreti
Muzejske izložbe
Galerije, foto reportaže, video zapisi


 
| Naslovna | O projektu | Saradnički program | Linkovi | Kontakt |

 

 

 

JU "MUZEJI, GALERIJA I BIBLIOTEKA" BUDVA
MODERNA GALERIJA

 

27. maj 2011.

 

IZLOŽBA ALEXANDRE HAESEKER
"JA SAM U TVOJOJ KRVI"

 

      U Modernoj galeriji u Starom gradu, u petak 27. maja otvorena je izložba Alexandre Haeseker pod nazivom "Ja sam u tvojoj krvi". Izložba je organizovana u saradnji sa ambasadom Kanade.
       ALEKSANDRA HESEKER je rođena 1945. god. u Bredi, Holandija, Pedesetih godina njena porodica stiže u Kanadu, Studiraia je na Univerzitetu u Kalgariju gde je diplomirala 1966. godine, a potom i na Alberta koledžu za umetnost i dizajn (Alberta College of Arts and Design) gde je diplomirala na odseku za slikarstvo u klasi čuvenog llingworta (Bak) Kerija. Magistrirala je 1972. god. na Univerzitetu u Kaigariju upravo pred sam početak predavačke karijere na Alberta koledžu 1973. godine, Godine 2003. napušta ovu obrazovnu instituciju gde je bila i šef odseka za grafiku i član tima koji je 1985. godine uspeo da izdejstvuje autonomiju ovog umetničkog koledža od Instituta za tehnologiju Južne Alberte. Uprava Alberta koledža dodeljuje joj 2004. godine status počasnog predavača (Lecturer Emeritus).

       Aleksandra Heseker je izlagala svoje slike, grafike i multimedijalne instaiacije na mnogobrojnim samostalnim i grupnim izložbama u Kanadi i inostranstvu. Dobitnica je nagrade Immigrant of Distinction Art & Culture u 2006. godini. Učestvovala je na prestižnim međunarodnim bijenalnim izložbama grafike širom sveta (Seul, Ljubljana, Peking, Aleksandrija, Grenhen, Novosibirsk, Krakov, Bopal, Ibica) na kojima je osvojila mnogobrojne nagrade i priznanja. Radovi Aleksandre Heseker su deo kolekcija mnogobrojnih nacionalnih i međunarodnih muzeja, javnih umetničkih galerija, velikih korporacija i privatnih lica. Aleksandra Heseker je član Kanadske kraljevske akademije umetnosti.       U katalogu koji prati ovu izložbu, Ljiljana Tašić je za umjetnički rad Alexandre Haeseker napisala sljedeće:
"Kanadska umetnica Aleksandra Heseker zagovornik ovakvih tendencija u grafici, u svom višedecenijskom radu eksperimentiše uz primenu najnovih industrijskih tehnologija. Umetnički projekat Ja sam u tvojoj krvi, jednim delom prezentovan 2008. god. u Umetničkom muzeju u Šangaju, a sada, u Centru za grafiku prilagođen uslovima galerije, ukazuje da je umetnost grafike kada govori jezikom svoga vremena komunikativna, univerzalna i vitalna.
       Na večita pitanja, o čoveku i njegovom identitetu, društvenim ograničenjima i rodnim razlikarna, utemeljena u radu Ja sam u tvojoj krvi, umetnica iznosi svoja saznanja stečena antropološko - kulturološkim istraživanjima. U svojim promišljanjima, kombinovanjem vizuelno-tekstualnih narativa, kroz različite vidove instalacije, koju obično prilagodjava izložbenom prostoru, Aleksandra Heseker istražuje rodni identitet.
       Višesiojni rad Ja sam u tvojoj krvi, snažno je svedočanstvo o ženskoj individualnosti, sačinjen je od mnoštva pojedinačnih ženskih figura, digitalno obrađenih i isečenih. Figure žena, postavljene su tako da odvojene od podioge, u dva nivoa, stvaraju utisak preklapanja. Svojom autentičnošću, koncept Ja sam u tvojoj krvi, koji umetnica i dalje istražuje, problematizuje poziciju žene, njenih višestranih uloga i komunikacijskih moći i nemoći koje se u realnom svetu stalno umnožavaju.
       Predstave žena su istovremeno pojedinačne i opšte u svojim arhetipovima, gestovima i oštampanim tekstovima koji naglašavaju identitet: Ja sam u tvojoj krvi, Ja sam poznavala ljubav, Ja ne žalim ni za čim, Ja sam plesačica.... Snažan vizuelni naboj postignut je dinamikom međuprostora oba sloja figura i njihovim reflektujućim senkama. Svojom kolektivnom snagom figure žena preuzimaju celokupnu izložbenu površinu, njhova kombinovana energija postaje moćno prisustvo označavajući žensko MI.

       Odnos prema ženi za koji se Aleksandra Heseker zalaže saosećajan je, dubok i kompleksan".