SADRŽAJ PO
OBLASTIMA
Književni programi
Likovni programi
Scenska umjetnost
Muzički programi
Arhivska i bibliotečka građa, studije, knjige...
Organizacije, institucije, društva
Manifestacije, festivali
Portreti
Muzejske izložbe
Galerije, foto reportaže, video zapisi 
| Naslovna | O projektu | Saradnički program | Linkovi | Kontakt |

 

 

 

38.07.2011.

GRAD TEATAR BUDVA


KONCERT

MIKHAIL BEREZNIZSKY - viola

 


       U četvrtak 28. jula u crkvi Santa Marija je održan koncert violiste iz Rusije Mikaela Bereznickog. Klavirska pratnja Polina Osetinskaja.


 

U propratnom materijalu za ovaj koncert navedeni su sljedeći podaci za muzičare:

MIKHAIL BEREZNITSKY:

       „Zaslužni umjetnik Rusije“, osvajač brojnih prvih nagrada na međunarodnim konkursima, po riječima Rodiona Ščedrina „jedan od najvećih svjetskih violista“, Mihail Bereznitski spada u sami vrh svjetske umjetničke muzike. Kroz dugogodišnju saradnju sa umjetnicima poput Jurija Bašmeta, Gidona Kremera, Viktora Tretjakova, Natalije Gutman, Aleksandra Rudina, Bereznitski je izgradio svoj profesionalni i umjetnički status kao muzičar čija interpretacija dubinski prodire u doživljaj ideje kompozitora. Mihail Bereznitski je profesor na Konzervatorijumu P. I. Čajkovski u Moskvi.

 

 

       Rođen je u Moskvi u porodici muzičara. Započeo je muzičke studije sa 6 godina (u klasi I.M. Vaninskaje). 1985. je diplomirao sa pohvalam na dječijoj muzičkoj školi i primljen je na Moskovski državni kozervatorijum pripremni koledž, a 1989. na državni Moskovski konzervatorijum Čajkovski (u klasi profesora N.G. Beškina i M.S. Glezarova). 1996. je diplomirao na Moskovskom državnom konzervatorijumu. Iako je nastavio da svira violinu u to vrijeme je počeo sa usavršavanjem drugog instrumenta – viole. 1996. je započeo post-diplomske studije na Moskovskom državnom konzervatorijumu kao violista kod profesora Y. Bašmeta (1996-1998). Kao solista i kamerni muzičar učestvovao je na velikom broju festivala u Rusiji, Latviji, Mađarskoj, Poljskoj, Italiji, Austriji, Njemačkoj, Francuskoj, Engleskoj, Južnoj Koreji i drugim zemljama. Među njima se izdvajaju poznati festivali kao što su “Decembarske večeri” posvećene S. Rihteru i “Moskovska jesen” u Moskvi, “Berliner Festwochen” i “Oleg Kagan Musikfest” u Njemačkoj, “Međunarodni muzički festival Bat” u Engleskoj. Mikail Bereznitski je u Rusiji premijerno izvodio kompozicije kao što su Sonata in sol N. Rota, “Viola I klavir” M. Najmana, “Viola u mom životu” M. Feldmana, “Concertino d'Ete” D. Milhauda, “Fantazija” J. Boumana, Sonata R. Klarka i druge.

 

 

       Svirao je u poznatim muzičkim dvoranam: Velika i Mala dvorana Moskovskog konzervatorijuma, Međunarodni moskovski umjetnički centar za izvođenja, koncertna hala Čajkovski, Velika i Mala sala filrhamonije St. Petersburga, Velika hala Poznana filharmonije (Poljska), Konzerthaus (Berlin), Kammermusiksaal der Philharmonie (Berlin), Cite delamusique (Pariz) itd. Svirao je sa izvanrednim muzičarim kao što su G. Krmer, A. Lubimov, K. Blaher, V. Lobanov, V. Tretjakov, N. Gutman, Y. Bašmet, A. Rudin, N. Štarkman, Y. Franc itd. Snimao je na radiju i televiziji. On je dobitnik nagrade na tri međunarodna takmičenja: prvo mjesto na V. Belinijevom međunarodnom takmičenju kamerne muzike (violina, 1990.), treće mjesto na L Tetrisovom međunarodnom takmičenju za violu (Ostrvo Men, 1997.) i pobjednik Bašmetovog međunarodnog takmičenja iz viole (Rusija, 1997.).

 

 

POLINA OSETINSKAJA:

Počela da studira klavir sa pet godina, sa šest je imala koncertni debi u Velikoj hali konzervatorijuma Vilnius a sa sedam krenula u Centralnu muzičku školu Moskovskog kozervatorijuma. Do svoje jedanaeste godine Polina je već izvela nevjerovatan broj od 1,000 orkestarskih i solističkih koncerata. Trenutno je godišnji sezonski izvođač u dva najveća i najprestižnija orkestra, filharmoniji Timirkanov Sant Petersburga i Akademskom moskovskom državnom orkestru Svetlanov. S obzirom na to da je istaknuti orkestarski solista, svirala je sa filharmonijom Tokija, orkestrom Vajmarske opere, Spivakovim „Moscow Virtuosi", Novim Ruskim orkestrom, mađarskim orkestrom „Franc List", poljskim nacionalnim orkestrom, i mnogim drugim velikim orkestrima širom svijeta. Na sceni je sarađivala sa izvanrednim dirigentima kao što su Saulius Sondekis, Vasilij Sinasiki, Andrej Borjsko, Gerd Albreht, BBC laureat Žan Paskal Tortelij, Vladimir Verbitski, Aleksander Dimitrijev i Tomas Sanderling. Polina je česti gost izvođač na raznim muzičkim festivalima širom svijeta, među kojima su „Du Wallonie" (Brisel), „Mainly Mozart" (SAD), „Chopin Festival" (SAD), „Starts of White Nights" and „December Nights" (Rusija). Počasni je dobitnik nacionalne nagrade „Triumphe" za izvanredna postignuća i doprinos Ruskoj umjetnosti i kulturi.

 

Program:

1. Marin Marais - suite en Re Mineur

2. J. Brahms - Adagio

3. Charles de Beriot - Scene de Ballet

4. P. Tchaikovsky - Lensky's Aria from Eugene Onegin

5. A. Benjamin - Jamaican Rumba

6. J. Hubay -Hejre Kati