SADRŽAJ PO
OBLASTIMA
Književni programi
Likovni programi
Scenska umjetnost
Muzički programi
Arhivska i bibliotečka građa, studije, knjige...
Organizacije, institucije, društva
Manifestacije, festivali
Portreti
Muzejske izložbe
Galerije, foto reportaže, video zapisi

 
| Naslovna | O projektu | Saradnički program | Linkovi | Kontakt |

 

 

 

 

27.05.2011.
Galerija "Marko K. Gregović" Petrovac

Izložba:
ŽENSKA SENZIBILNOST
IZRAŽENA KROZ
SLIKARSTVO

 

       U petak, 27. maja 2011. godine otvorena je izložba "Ženska senzibilnost izražena kroz slikarstvo" u galeriji "Marko K. Gregović" u Petrovcu. Radove su izložile umjetnice koje žive u Budvi. Povod za ovu izložbu je 20. godina postojanja Organizacije žena Budve. Na otvaranju izložbe su govorile Irena Medigović, predsjednica Organizacije žena Budve i Anastasija Miranović, istoričarka umjetnosti. Izložbu je otvorila prva predsjednica Organizacije žena Budve Nada Jovanović.


Sa otvaranja izložbe

       Predsjednica Organizacije žena Budve Irena Medigović, obratila se velikom broju prisutnih i objasnila povod otvaranja izložbe i organizovanja susreta sa ženama iz udruženja iz Crne Gore, kao i sa Organizacijama žena iz drugih država sa kojima od ranije postoje prijateljske veze.Irena Medigović


       Otvaranje izložbe baš u galeriji "Marko K. Gregović" je, po riječima Irene Medigović, zahvalnost gospodinu Niku Peraziću i svim zaposlenim u Javnoj ustanovi Crvena komuna, koji su u dosadašnjem periodu nebrojeno puta izašli u susret Organizaciji žena Budve i pomogli oko organizovanja velikog broja izložbi, koncerata, promocija, druženja...

        Irena Medigović je izrazila posebno zadovoljstvo što ovakva okupljanja na prezentaciji umjetničkog stvaralaštva, ujedno su i mjesta toliko ljepote i ženskog šarma, a pružaju mogućnost toplih prijateljskih susreta, osvježenih osjećanja, i novih poznanstava.

       Organizacija žena Budve već duži niz godina gaji prijateljske veze sa sličnim organizacijama iz Crne Gore i inostranstva. Presjednica Organizacije žena Budve, Irena Medigović se zahvalila ženama iz svih krajeva Crne Gore koje su doputovale na proslavu 20. godina postojanja. Takođe, zahvalnost je upućena članicama "Bisera" Ohrid, i članicama iz Starog grada Sarajevo, kao i pozdrav članicama iz Novog Sada i Dubrovnika koje nijesu mogle da doputuju na proslavu.


Anastazija Miranović
Anastazija Miranović


       Anastazija Miranović, istoričarka umjetnosti je govorila o radovima prezentovanim na izložbi. Njeno izlaganje prenosimo integralno:

       "Kada se na jednom mjestu nađu radovi više žena umjetnica, to svakako, mora da rezultira krešendom hetrogenih umjetničkih sazvučja, rukopisa, energija, raspoloženja. Ako pri tom znamo, da je zajednički njihov imenitelj toponim budvanske regije, onda nam se čini indikativnim, da svoja razmišljanja kada je u pitanju kreativnost i stvaralački rad ovih umjetnica, fokusiramo na fonu krajnje lične, a istovremeno i zajedničke umjetničke priče, koja ih objedinjava.Mima Mitrović - Ribe

Mima Mitrović - Ribe
Mima Mitrović - Ribe

 

Milijana Vujović - Stijene 1
Milijana Vujović - Stijene

Vujović Milijana - Stijene 2
Milijana Vujović - Stijene


        Radovi Jelene Papović, Milijane Vujović, Marice Kuznjecov-Boljević, Rajke Kujundžijević, Mime Mitrović, Lidije Kalođere, Vanjke Fridl, Nataše Radulović, Dijane Lazović, predstavljaju svojevrstan umjetnički specifikum ženskog likovnog pisma, kome je filozofska matrica Mediteran, njegova kultura, kolorit, podvodni i, kao i ništa manje zanimjiv, svijet istorijskog naslijeđa, duboko utkan u mentalitet življenja ovdašnjeg čovjeka.


Marica Kuznjecov Boljević - Iz ciklusa Let
Marica Kuznjecov Boljević - Iz ciklusa Let

Rad Marice Kuznjecov Boljević
Rad Marice Kuznjecov Boljević

 

Jelena Papovic - Sirena
Jelena Papović - Sirena

Rad Jelene Papović
Rad Jelene Papović


        Bez obzira na generacijske, edukativne, kvalitativne i stilsko-motivske različitosti, ovi radovi ponukani najfinijim iskrenjima duše, tvore jedinstven svijet koji otvara put ka onom prirodnom u čovjeku samom, potrebu da se iskazujemo i međusobno opštimo diferentnim umjetničkim diskursom.


Vanjka Fridl - Bogorodica sa Hristom
Vanjka Fridl - Bogorodica sa Hristom

Rad Vanje Fridl
Rad Vanje Fridl

 

Rad Nataše Radulović
Rad Nataše Radulović

Rad 2 Nataše Radulović
Rad Nataše Radulović


        Ulja na platnu, kobinovane tehnike, staklo, pamučni konac, drvo, mozaik... različita su sredsta i egzekutivni načini koji definišu i uobličavaju iskaz. Morski motivi eksplicirani u samim nazivima djela, poput..."Morski svijet"," Val", "Sirena", "Ribe"..., intenzivan mediteranski kolorit, sa svjetlosnim lazurima, integrišu značenje i ukazuju na inspiracijsku ravan koja svoje prevashodno polazište ima i pronalazi u svijetu koji ga okružuje. Svijetu, koji želi da vidi pogledom iznutra, koji ponekad nastoji da uljepša i stvori iluziju, koja samo u umjetnosti postaje stvarna koliko i privid koji ga izaziva.


Dijana Lazović - Iz ciklusa Akt
Dijana Lazović - Iz ciklusa Akt

Rad Dijane Lazović
Rad Dijane Lazović

 

Rajka Kujundžijević - Val
Rajka Kujundžijević - Val

Rad Rajke Kujundžijević
Rad Rajke Kujundžijević


        Aluzivne i zoomorfne forme, religijske ili apstraktne, predmeti primjenjene umjetnosti, stijene, aktovi i sl., tematska su ishodišta autorki, koja svaka ponaosob artikuliše specifičnim likovnim vokabularom i čini prepoznatljivim unutar sospstvene umjetničke poetike.
"...Kada sazahvaljujući mjestu, vremenu, nekoj čudnoj sličnosti, povežu stvari koje su jedna drugoj tuđe, nastaju čudesne cjeline i osobene sprege - i jedno podsjeća na sve, postaje znak mnogog..." (Novalis)


Rad Lidije Kalođere
Rad Lidije Kalođere


Rad Lidije Kalođere

 

Marica Kuznjecov Boljević - Predmeti primijenjene umjetnosti
Marica Kuznjecov Boljević - Predmeti primijenjene umjetnosti

Marica Kuznjecov Boljević
Marica Kuznjecov Boljević - Predmeti primijenjene umjetnosti


       Ove autorke su u svojim djelima pronašle sopstveni znak - simbol, koji izražava domete njihovog likovnog promišljanja i umjetničkog djelovanja, jednu posebnu energiju usmjerenu u razmjeni simbolične znakovnosti koja je istovremeno priroda. Ekspresivnost izraza, slikarstvo vedrine i spokojstva, ali i bura, neverina i bonaca, jedne specifične primorske atmosfre i štimunga, kao i melanholije življenja i dokolice u malim primorskim gradovima...sve se to da čitati sa ovih radova, koji su sublimirali recidive sjećanja i potentnost sadašnjih pogleda u koloplet likovnog izraza, koji ne pretenduje da reprodukuje svijet, već proizvodi i uobličava očiglednosti."