SADRŽAJ PO
OBLASTIMA
Književni programi
Likovni programi
Scenska umjetnost
Muzički programi
Arhivska i bibliotečka građa, studije, knjige...
Organizacije, institucije, društva
Manifestacije, festivali
Portreti
Muzejske izložbe
Galerije, foto reportaže, video zapisi


 
| Naslovna | O projektu | Saradnički program | Linkovi | Kontakt |

 

 

 

17.08.2011.

Galerija "Marko K. Gregović" PETROVAC

 

Izložba slika iz ciklusa "LET"
MARICE KUZNJECOV BOLJEVIĆ  

 

       U srijedu 17. avgusta 2011. godine u galeriji "Marko K. Gregović" u Petrovcu, otvorena je izložba slika  Marice Kuznjecov Boljević. Izložbu je otvorila Ana Ivanović-istoričar umjetnosti.

 


Otvaranje izložbe

 

Marica Kuznjecov Boljević
Marica Kuznjecov Boljević

 

       MARICA KUZNJECOV BOLJEVIĆ je rođena na Cetinju 4. oktobra 1972. god. Diplomirala na FLU na Cetinju 1995. god.,  na odsjeku za grafički dizajn. Samostalne izložbe: Petrovac n/m, Budva, Kotor, Podgorica i  Beograd.
Značajnije kolektivne izlozbe: Srbija, Crna Gora, Poljska, Mađarska, Makedonija, Sjedinjene Američke Drzave, Čehoslovačka.

Kao art-director agencije „Focus Communications“ iz Beograda je učestvovala u kreiranju plakata „Free Press“ (u produkciji B-92) koji je dobio srebrnu medalju na Epica Festivalu u Nju Jorku 1997. god.

Studijska putovanja: SAD, 1998. (usavršavanje iz oblasti likovne grafike i grafičkog dizajna na Kala Art Institute, Berkeley) i  Francuska, 2009. (usavršavanje iz oblasti video-produkcije).
Sem grafičkim dizajnom i  slikarstvom, bavi se izradom unikatnog nakita.

Kontakt: Ul. Primorski bataljon 2a, 85310 Budva,
mob. +382 (0)69 469 048
e-mail: artistudio@t-com.me

 

 

 

 

       U katalogu koji prati ovu izložbu Ana Ivanović, istoričar umjetnosti je zapisala sljedeće:

"Čitav naš unutrašnji svet je realnost, možda  čak i više nego sâm pojavni svet.

Mark Šagal

       Slike Marice Kuznjecov-Boljević jesu njen svet i njena istina. One oblikuju sopstveni prostor i svaka pojedinačno  predstavlja po jedan isečak iz života.
Kroz apstrakciju i asocijativne forme umetnica stvara dinamične, ekspresivne kompozicije u koje je vešto utkana igra ravnoteže i  napetosti  kao produkt direktne i  spontane umetnosti. Bogatstvo autorkinih zamisli ogleda se u različitosti kompozicione organizacije. Marica svoju sliku „gradi“ bojom, raščlanjujući površinu na zasićene delove definisane pastuoznim nanosima i na, u izvesnom smislu, ispošćene delove koje odlikuje lazurni namaz ispod kojeg ili preko kojeg je ostao vidljiv trag olovke. Ona smelo koristi boju stvarajući neočekivane, drugačije hromatske odnose. Njen likovni izraz karakteriše raznovrsnost intenziteta linija i modaliteta. Smišljeno postavljanje toplih i hladnih tonova sa crnim i belim partijama kojima je pojačana  dramatika događanja na platnu, preklapanje planova i aperspektivna postavka amorfnih oblika i znakova doprinosi sveukupnom osećaju potrebe za pronalaženjem „ključa“ za sadržaj njenih dela.

 

 

        Maričine slike su njeno utočište. U njima se često nalazi sažetak svakodnevnih prizora koje transponuje u fantastičan svet u kojem ono što je pojavno, očigledno, postaje zapravo jedna nova stvarnost koja u sebi nosi najdublji unutrašnji sadržaj njenog umetničkog bića saopšten dečijom iskrenošću i  čistotom. To je upravo ono što ističe autentičnost njenog likovnog izraza – kroz duboku introspekciju i sagledavanje emocija, ljudi, ponašanja pa čak i same okoline i događaja, ona pronalazi inspiraciju za stvaranje jedne vanvremenske i vanprostorne dimenzije u kojoj ima potrebu da prikaže drugu stranu pojavnosti. U njenim slikama smo svi mi, ali „obučeni u boje“, naša i njena osećanja su presvučena magičnom koprenom koja u sebi sadrži i dečiju naivnost i nadu i teskobu odraslog čoveka svesnog realnosti. Marica se povlači u svoje slike, ali se njima i bezrezervno daje prenoseći,  kroz svaki likovni element, snažne  emocije kojima je vođena tokom stvaralačkog čina.

 

 

 

 

       Pored grafičkog dizajna i slikarstva, Marica Kuznjecov-Boljević se bavi i izradom unikatnog nakita. Od materijala koristi pamučne niti, neispredenu vunu, polimersku glinu, drvo, kožu, staklene perle... često  eksperimentišući tehnikama i stvarajući male nosive objekte. Njen nakit je inspirisan podvodnim svetom kao i starim ručnim radovima koje ona oživljava intenzivnim koloritom i  neočekivanim kombinacijama materijala različitih struktura, tako da se na jednoj niski ogrlice može naći drvo pored heklanog komada  što, zapravo, ističe ekstravagantnost  i odmicanje od konvencionalnih pravila nošenja nakita. Minucioznim radom i gotovo filigranskim umećem Marica od svog nakita stvara minijaturne slike života, male skulptorske radove, ekscentrične ali sa dozom klasične prefinjenosti, čineći ih naraskidivim delom njenog likovnog izraza.

 

 

 

 

       Naziv ciklusa – Let – sugeriše  složeno simboličko značenje  njenih radova. Svaka univerzum za sebe po pitanju bogatstva imaginacije i emaniranih osećanja, njene slike predstavljaju bujicu ideja koje zapravo imaju svoj tok i razvoj. One zajedno jesu metafora umetnicine unutrašnje borbe i suočavanja sa najoprečnijim osećanjima, ali su i put, mogućnost, kretanje ka boljem i lepšem,  u „samu radost stvaranja“.

 

 

 

 

       Fotografije sa otvaranja izložbe uradio je Miroslav Grubić, organizator u JUSD "Crvena komuna" u Petrovcu, a fotografije radova Marice Kuznjecov Boljević ekipa Montenegrine.